ua en ru

Великобританія може приєднатися до авіаударів США у Сирії, - Джонсон

Великобританія може приєднатися до авіаударів США у Сирії, - Джонсон Фото: Борис Джонсон (kmu.gov.ua)

МЗС країни назвав умову, при якому Британія вступить у спільну операцію

Великобританія може приєднатися до авіаударів США у Сирії і розгляне таку можливість найближчим часом.Про це заявив глава Міністерства закордонних справ Великобританії Борис Джонсон, повідомляє Reuters.

За його словами, таке приєднання можливе в разі того, що будуть доведені факти застосування урядовими військами президента Сирії Башара Асада хімічної зброї проти мирного населення.

Він також висловив сподівання, що у разі хімічної атаки Великобританія та інші західні країни не будуть стояти осторонь, і висловив підтримку "обмеженим авіаударам", якщо будуть "неспростовні докази" причетності уряду Сирії.

"Якщо ми з'ясуємо, що це сталося (хімічні атаки-ред.), якщо ми зможемо довести це, і буде заклик до дії для Британії, то тоді, думаю, ми серйозно розглянемо це", - сказав міністр.

Великобританія входить до міжнародної коаліції під керівництвом США, яка бере участь у повітряних ударах по цілям "ісламської держави" в Сирії та Іраку, але британський уряд не зміг отримати згоду парламенту на застосування сили проти сирійського уряду в 2013 році.

Нагадаємо, раніше президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція завдасть удару по Сирії в разі підтвердження використання хімзброї.

Варто відзначити, що, незважаючи на численні задокументовані факти хімічних атак з боку сирійських урядових військ, сам глава держави заперечує причетність до них.