ua en ru

Спецслужба Великобританії могла відслідковувати системи резервування готелів по всьому світу

Управління урядового зв'язку (GCHQ) при МЗС Великобританії, що займається електронною розвідкою, отримувало інформацію про те, в яких готелях під час поїздок зупиняються дипломати і члени урядових делегацій, і могло прослуховувати їхні телефонні переговори, а також стежити за комп'ютерами. Про це повідомляє часопис Spiegel з посиланням на дані, надані екс-співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом, передає "Комерсант-Україна".

За даними видання, GCHQ відстежувало електронні бронювання номерів у понад 350 готелів по всьому світу. У цих готелях найчастіше зупинялися урядовці та дипломати з різних країн. Для стеження за електронним бронюванням була розроблена спеціальна програма, яка називалася "Королівський охоронець". Вона вишукувала серед email-адрес, зазначених під час резервування номера, електронні поштові скриньки службовців урядових установ. Наприклад, пошук вівся по доменним закінченнях - ".gov.xx" (".gov" - загальний домен верхнього рівня для урядових організацій, ".xx" - національні домен тієї чи іншої країни).

Як повідомляє журнал, отримавши цю інформацію, аналітики GCHQ вже розробляли план спостереження. Вони могли підключитися до встановленого в номері телефону до комп'ютера, на якому об'єкт спостереження працював у готелі. Також могло бути встановлено особисту візуальне спостереження за участь агенти британських спецслужб. У ЦПС надану паном Сноуденом інформацію журналу Spiegel не підтвердили, але і не спростували.