ua en ru

Віялові відключення електроенергії в Луганській обл. відбуваються через гострий дефіцит вугілля для ТЕС, - Москаль

Віялові відключення електроенергії в Луганській обл. відбуваються через гострий дефіцит вугілля для ТЕС, - Москаль
Віяльні відключення електроенергії в області відбувається через гострий дефіцит вугілля для Луганської ТЕС.

Віяльні відключення електроенергії в області відбувається через гострий дефіцит вугілля для Луганської ТЕС. Про це заявив голова Луганської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль сьогодні на прес-конференції, повідомила прес-служба Луганської ОДА.

"Для мінімального життєзабезпечення Луганської області потрібно 500 мВт електроенергії. У мирний час цю потребу з надлишком покривала ДЕТЕК "Луганська ТЕС" у м. Щастя. Однак через бойові дії паливо для Луганської ТЕС - вугілля марки "Антрацит" - залишилося на окупованій ЛНР території. "Антрациту" накопичилося вже 1,4 млн т, але доставити його на ТЕС навіть при добрій волі бойовиків неможливо, оскільки в кількох місцях пошкоджена залізниця", - повідомив Москаль.

Він зазначив, що зараз паливо на ТЕС поставляється тільки з однієї шахти в Гуково, яка належить ДЕТЕК.

"Шахта працює цілодобово, але вугілля все одно не вистачає. Через гострий дефіцит палива працюють тільки два з чотирьох енергоблоків, які виробляють усього 350 мВт електроенергії. Для області це явно недостатньо, тому при зростанні споживання електроенергії (особливо при різкому похолоданні) автоматика відключає цілі райони споживачів від світла", - сказав Москаль.

Ще одна важлива проблема, за його словами, полягає у тому, що Луганська область від'єднана від Єдиної енергетичної системи України й працює в автономному режимі.

"Причина - пошкоджені терористами магістральні ЛЕП на Бахмутці та Веселій Горі. Допустити туди ремонтні бригади бойовики категорично відмовляються. Щоб якось вийти із ситуації, ми вже запустили Сєвєродонецьку ТЕЦ, днями розженемо її до повної потужності й отримаємо додатково 80 мВт", - зазначив голова ЛОДА.

Крім того, за його словами, у вівторок буде під'єднано Лисичанськ до єдиної енергетичної системи України (фахівці встановили, що технічно це можливо) й розраховують ще на додаткових 40 мВт. Таким чином загалом отримаємо 470 із 500 млн необхідних мВт.

"Дуже сподіваємося, що після цього ситуація хоч трохи стабілізується, і віяльних відключень поменшає. Обласна адміністрація докладає максимум зусиль для налагодження життєдіяльності регіону, однак ми просимо людей врахувати, що на Луганщині йдуть бойові дії, тому влада може впливати далеко не на всі процеси", - зазначає Москаль.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк пригрозив звільненнями за випадки віялових відключень електроенергії.