ua en ru

ВБ виділить Єгипту і Тунісу 6 млрд дол

Всесвітній банк (ВБ) виділить Єгипту і Тунісу 6 млрд дол. протягом подальших двох років, щоб допомогти їм модернізувати економіку після того, як лідери цих країн були фактично скинуті народними повстаннями. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву президента ВБ Роберта Зелліка.

4,5 млрд дол. буде виділено Єгипту. Міжнародний валютний фонд також, як очікується, повинен надати позику єгипетській економіці. 1 млрд дол. буде надано Тунісу додатково до 500 млн дол., обіцяних минулого місяця, але ще не підтверджених кредитною радою банку.

"Революції на Близькому Сході і в Північній Африці відкривають великі можливості, але також несуть серйозні проблеми і ризики", - сказав Р.Зеллік.

Лідери країн Великої вісімки обговорять підтримку для країн, де активізувалися продемократичні рухи, під час зустрічі в м. Дювіль у Франції на цьому тижні. Президент США Барак Обама запропонував 2 млрд дол. американської допомоги Єгипту: 1 млрд дол. боргових гарантій через Overseas Private Investment Corp. і скасування боргу розміром 1 млрд дол. - це приблизно третя частина загального боргу Єгипту по відношенню до США.

Як заявив Р. Зеллік, нові прогнози "не тільки підкреслюють необхідність надання підтримки регіону, але і вказують на важливість продуманої політики".