ua en ru

СБ задоволений реалізацією проекту "Розвиток міської інфраструктури в Україні"

Світовий Банк (СБ) задоволений ходом і темпами реалізації проекту "Розвиток міської інфраструктури в Україні", відповідальним виконавцем якого в Україні є Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Про це повідомив Пітер Томсон, директор департаменту сталого розвитку СБ по регіону Європи та Східної Азії під час зустрічі з першим заступником міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Юрієм Хівричем, повідомляє прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.
П.Томсон зазначив, що ще у березні 2010 р., коли він відвідував Україну, були сумніви в успішній реалізації проекту. Ще в 2008 р. Україна отримала позику в розмірі 140 млн дол. для цілей проекту "Розвиток міської інфраструктури", але його втілення йшло дуже повільно.
В свою чергу Ю.Хіврич поінформував, що на кінець 2010 р. українською стороною здійснено вибірку коштів у сумі 10,1 млн дол. (7,2 % від суми позики), на 22 млн дол. укладено договорів (16% від суми позики), ініційовано закупівель на 62 млн дол. (44% від суми позики). Перший заступник міністра також додав, що сьогодні немає жодних перешкод, які можуть завадити реалізації проекту. "До кінця червня цього року ми плануємо провести всі необхідні тендерні процедури, а до вересня - забезпечити 50% вибірки коштів", - сказав Ю.Хіврич.
Директор департаменту сталого розвитку СБ по регіону Європи та Східної Азії П.Томсон і директор СБ по Білорусі, Україні та Молдові Мартін Райзер, який також був на зустрічі з українською стороною, підтвердили, що якщо досягнутий в реалізації програми прогрес надалі зберігатиме свої тенденції, то СБ готовий залучати муніципалітети українських міст і до реалізації іншої стратегії, розробка якої зараз триває. За побажанням української сторони, один із пунктів стратегії стосуватиметься реабілітації системи теплопостачання.
Нагадаємо, проект "Розвиток міської інфраструктури в Україні" спрямований на підвищення якості і надійності надання послуг шляхом низки інституційних вдосконалень та реабілітації систем водопостачання, водовідведення та утилізації твердих відходів, а також поліпшення екологічної ситуації. Його учасниками є 15 комунальних підприємств (водоканалів). Це перший проект СБ в Україні, бенефіціарами якого одночасно є така значна кількість підприємств з різних регіонів.