ua en ru

ВАСУ визнав, що рішення ФГВФО про ліквідацію банку "Форум" було прийнято з порушеннями

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) задовольнив касаційну скаргу компанії Yernamio Consulting LTD, що входить у "Смарт-Холдинг", про скасування рішення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) про ліквідацію банку "Форум". Як повідомили в компанії "Смарт-Холдинг", відповідне рішення було прийнято судом в четвер, 22 січня.

У "Смарт-Холдингу" нагадали, що мажоритарний акціонер банку "Форум", в суді наполягав на необгрунтованості відхилення поданої колишнім власником банку програми його порятунку і прийняття рішення про ліквідацію банку.

Суд прийняв до уваги доводи компанії Yernamio Consulting LTD і задовольнив її вимоги в частині скасування рішення виконавчої дирекції ФГВФО про затвердження плану врегулювання виведення з ринку ПАТ "Банк Форум", відкликання ліцензії та подальшої ліквідації.

Таким чином, вища судова інстанція визнала, що рішення ФГВФО про ліквідацію банку було прийнято з порушеннями і є протиправним.

"Смарт-Холдинг" продовжує боротьбу за банк і права вкладників, незважаючи на те, що "Форум" без будь-яких підстав був виведений з ринку і була розпочата ліквідаційна процедура. При цьому не були розглянуті всі запропоновані варіанти порятунку банківської установи",- підкреслили в компанії.

Як повідомлялося, проблеми банку "Форум" накопичувалися роками, але посилилися в позаминулому році. Попередній власник - Commerzbank - перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 р. Не відображено реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Ця інформація була прихована від НБУ, і при останній продажу банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.

14 березня 2014 р. ФГВФО вирішив ввести тимчасову адміністрацію в банк "Форум".

Власник "Смарт-Холдингу", народний депутат Вадим Новинський звернувся до вкладників, зі словами про те, що готовий продовжити боротьбу за порятунок банку і, крім вже перерахованих Нацбанку на ці цілі 50 млн дол., у вересні буде перераховано ще 60 млн дол.

"Якщо суд прислухається до наших аргументів, ситуацію можна повернути на кілька кроків назад, провести конкурс з пошуку інвестора банку прозоро та ефективно. Наші пропозиції, в тому числі і щодо реструктуризації вкладів, залишаються в силі", - зазначив Новинський.

Він нагадав, що наміри відновити роботу банку були закріплені спільним протоколом з ФГВФО і НБУ, і "Смарт-Холдинг", зі свого боку, повністю його дотримувався.

27 травня 2014 Фонд на засіданні дирекції прийняв рішення про кінцевому відмову приватному інвестору (Yernamio Consulting LTD, Смарт-Холдинг) в придбання банку "Форум" та про направлення на ліквідацію банку шляхом продажу активів і пасивів банку. 26 червня 2014 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним це рішення. Апеляційна інстанція залишила рішення дирекції Фонду в силі.

Банк "Форум" заснований в 1994 році. На 1 січня 2014 року "Смарт-Холдинг" володів 98,6764% статутного капіталу банку "Форум" через Yernamio Consulting. Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2014 року за розміром загальних активів банк "Форум" займав 24-е місце (10,404 млрд грн), серед 180 українських банків.