ua en ru

ВАСУ відхилив позов нардепа Одарченка про визнання дій Ради 16 січня неправомірними

Вищий адміністративний суд України відхилив позов народного депутата України від "Батьківщини" Юрія Одарченка про визнання дій Верховної Ради 16 січня 2014 р. неправомірними.

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) вчора, 23 січня 2014 р., відхилив позов народного депутата України від "Батьківщини" Юрія Одарченка про визнання дій Верховної Ради України від 16 січня 2014 р. неправомірними. Про це повідомляє прес-служба суду.

"Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 109 Кодексу адміністративного судочинства України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства", - йдеться в повідомленні.

Як пояснюють у ВАСУ, вивчивши позовні вимоги, суддя дійшов висновку, що при розгляді та прийнятті законів Верховна Рада України та Президент України при підписанні законів чи при утриманні від їх підписання не виконують владних управлінських функцій, що дає підстави зробити висновок, що юрисдикція адміністративних судів, зокрема, Вищого адміністративного суду як суду першої інстанції, не поширюється на спори про визнання протиправними дій при прийнятті законів чи при утриманні від їх підписання.

Разом з тим, йдеться в повідомленні, у тексті судового рішення зазначено, що Конституційним судом України може бути визнаний неконституційним правовий акт Верховної Ради України, у процесі прийняття чи схвалення якого або набрання ним чинності було порушено процедурні вимоги, що встановлюються безпосередньо Конституцією України, за умови набрання ним чинності.

Зазначимо, також ВАСУ відмовив у відкритті подібних проваджень лідерам опозиції Арсенію Яценюку ("Батьківщина"), Віталію Кличку ("Удар") та Олегу Тягнибоку ("Свобода"), народному депутату Миколі Катеринчуку та громадянину України.

Нагадаємо, 20 січня 2014 р. київська "Батьківщина" та народний депутат Юрій Одарченко подали позов до ВАСУ з вимогою визнати протиправними дії Ради щодо прийняття 16 січня 2014 р. 11 законодавчих актів та Президента України Віктора Януковича щодо підписання їх 17 січня 2014 р. та зобов'язати главу держави не допустити їх офіційного оприлюднення.