ua en ru

У Варшаві відбувся Глобальний нікотиновий форум

У Варшаві відбувся Глобальний нікотиновий форум Фото: електронні сигарети – гідна альтернатива палінню

У Варшаві завершився Глобальний нікотиновий форум, який був присвячений міжнародної ініціативи тотальної заміни куріння іншими, менш шкідливими для здоров'я, способами задоволення нікотинової залежності. Про це повідомляють українські ЗМІ.

"Бурхливий розвиток ринку електронних сигарет та інших аналогічних приладів, що дозволяють курцеві відмовитися від шкідливої для здоров'я звички вдихати дим тліючої з папером тютюну, змусило багатьох борців з курінням в останні роки переосмислити ситуацію і змінити вектор докладання зусиль", - пише автор матеріалу.

"Якщо зовсім відмовитися від нікотину не виходить, електронні сигарети – гідна альтернатива палінню, оскільки вони добре заміщають собою ритуал куріння і багато в чому його повторюють, що рятує курців від необхідності випробовувати стрес, опиняючись від звички", - розповідає представник НВО "Consumer Advocates for Smoke-free Alternatives" з США Брайан Картер.


Як відзначає автор матеріалу, забавний момент полягає в тому, що "люди, які раніше боролися з курінням у всьому світі, і тепер вирішили просувати альтернативи як засіб для захисту громадського здоров'я та зниження медичних ризиків, пожинають плоди власної роботи у попередні роки, і... впираються в пролобійовані раніше ними ж заборони, що не дозволяють промотувати перехід на електронні сигарети в ім'я збереження здоров'я курців"

"Проблема в тому, що ми знаємо про те, що електронні сигарети менш шкідливі для здоров'я людини, ніж звичайні, і навіть можемо припускати, що зниження шкоди істотне, більш 50-60%, і навіть ще більше. Ми спостерігаємо поліпшення стану пацієнтів, які перейшли із звичайних сигарет на електронні. Ми впевнені, що для курців життєво важливо мати доступ до менш небезпечних продуктів, що, в кінцевому підсумку, веде до зниження смертності населення – але, із-за законодавчих обмежень, пов'язаних з нікотином як таким, ми не можемо про це говорити на масову аудиторію, ми не можемо просувати рекламувати для курців засоби, що замінюють сигарети", - нарікає професор Джеррі Стімсон директор громадської організації Knowledge Action Change, фахівець з питань громадського здоров'я з Великобританії, координатор Глобального нікотинового форуму

"І хоча, навіть без активного просування сигаретозаместительной продукції, за останні роки близько 6,1 мільйона жителів ЄС кинули курити за допомогою електронних сигарет, лікарі впевнені – якщо підійти до питання системно, людей, які відмовляться від тютюнового диму і, тим самим, знизять загрози для власного здоров'я, стане в рази більше", - акцентує автор матеріалу

Всесвітньо відомий антитютюновий активіст Клайв Бейтс застерігає від спроб зарегулювати ринок електронних сигарет. На його думку, уряду повинні ставити в основу зниження шкоди здоров'ю. "Суворий підхід до електронних сигарет і "снусам" може в підсумку вилитися лише збільшення конкурентоспроможності більш шкідливих звичайних сигарет", - говорить Бейтс.

Професор Марева Гловер з новозеландського Університету Мессі пропонує державам зосередиться не на регулювання електронних сигарет, а на більш важливих питаннях, таких як шкода від ожиріння, дорожніх аваріях або насильство.