ua en ru

Валерій Литвицький: Платіжний баланс наразі складається краще прогнозів

Платіжний баланс наразі складається краще прогнозів. Про це РБК-Україна повідомив керівник групи радників голови Національного банку України (НБУ) Валерій Литвицький.

"В цілому стан платіжного балансу є дещо кращим за попередні прогнози і дає підстави розраховувати на збереження фундаменту стабільності обмінного курсу у найближчій перспективі", - заявив Литвицький.

Він також зазначив, що "у поточному рахунку однозначно позитивної оцінки заслуговують процеси зближення темпів зростання експорту та імпорту. Це дозволяє прогнозувати подальше гальмування темпу збільшення дефіциту поточного рахунку".

Експерт нагадав, що у травні сталося певне пожвавлення економіки - ВВП зростав дещо швидше, стабілізувалась динаміка споживання та інвестицій.

"Фінансовий рахунок четвертий місяць поспіль складається з профіцитом, масштаби якого вище за прогнози", - підкреслив керівник групи радників голови НБУ.

Нагадаємо, за 5 місяців 2012 р. сальдо зведеного платіжного балансу стало позитивним - 422 млн дол., при цьому ще за підсумками 4 місяців був дефіцит.