ua en ru

ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу за фактом розтрати майна ЗТМК нинішнім керівництвом

ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу за фактом розтрати майна ЗТМК нинішнім керівництвом Фото: Вищий антикорупційний суд (РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ відкрити кримінальну справу за фактом розтрати майна ТОВ "ЗТМК" на користь третіх осіб і нанесення шкоди підприємству в особливо великих розмірах.

Про це йдеться в рішенні суду від 17 вересня за позовом компанії Tolexis Trading Limited, міноритарного власника Запорізького титано-магнієвого комбінату.

Своєю чергою, юристи компанії відзначають, що раніше НАБУ безпідставно відмовлялося розглядати цю заяву.

У своїй заяві компанія Tolexis Trading Limited вказує на факти розтрати майна підприємства, здійснені нинішнім керівництвом ТОВ "ЗТМК".

"По-перше, поява фірми-прокладки з правом отримувати на власні банківські рахунки оплату за продукцію та інші надходження на користь ТОВ "ЗТМК". Зокрема, з червня 2020 року адвокатське об'єднання "Преміум" згідно з укладеним з ТОВ "ЗТМК" договором комерційне представництво отримало право отримувати оплату за продану продукцію та інші надходження на користь ТОВ "ЗТМК" на власні банківські рахунки, а також отримувати комісію у відсотковому співвідношенні від обсягу коштів, що надійшли", - йдеться в повідомленні.

ВАКС зобов'язав НАБУ відкрити справу за фактом розтрати майна ЗТМК нинішнім керівництвом

На думку юристів компанії, в результаті укладення такого договору ЗТМК недоотримує гроші від реалізації продукції, а ЗТМК і його власникам наноситься прямий майнову шкоду.

Крім того, в заяві Tolexis Trading Limited сказано, що з липня 2020 року ТОВ "ЗТМК" експортує титанову продукцію за цінами, що значно нижчі ринку. Зокрема, угоди, укладені нинішнім керівництвом підприємства з підприємствами Tip Trade Industial Products GMBH (Німеччина) і ADM Metals GMBH (Німеччина) передбачають продаж за ціною 3 тис. доларів за тонну титанової губки, при ринковій ціні майже у два рази вище. Для порівняння, навесні 2020 року "ЗТМК" продавало аналогічну продукцію за ціною 6,3-8 тис. доларів за тонну.

Tolexis Trading Limited, як власник міноритарного пакета ТОВ "ЗТМК" вважає, що в результаті продажу продукції за заниженими цінами ТОВ "ЗТМК" недоотримало значну частину доходів, а підприємства-посередники стали основними вигодонабувачами.

На думку заявника, збиток наноситься як державі, що володіє 51% ТОВ "ЗТМК", так і міноритарному акціонеру ЗТМК компанії Tolexis Trading Limited, що володіє 49% часткою в ТОВ "ЗТМК".

Нагадаємо, ЗТМК - єдиний у Європі виробник губчастого титану. У ТОВ "ЗТМК" 51% статутного капіталу належить державі, 49% - приватної компанії Tolexis Trading Limited, що входить в холдинг Group DF.

29 травня Фонд державного майна України провів зміну генерального директора підприємства, звільнивши Володимира Сівака і призначивши Сергія Лубеннікова.