ua en ru

В.Ющенко пропонує підсилити правові можливості для притягання до відповідальності недобросовісних клієнтів банків.

Президент України Віктор Ющенко пропонує підсилити правові можливості для притягання до відповідальності недобросовісних клієнтів банків. Про це він заявив під час зустрічі з керівництвом Національного банку України, правоохоронними і судовими органами, тимчасовими адміністраторами "Укрпромбанку" і банку "Надра", повідомляє головна служба інформаційної політики Секретаріату глави держави.

В.Ющенко дав доручення розробити проект відповідних змін в законодавство. Ці зміни, зокрема, повинні передбачати введення обмежень для позичальників в розпорядженні власним майном або коштами у разі злісного ухилення від виконання зобов'язань перед банком, оскільки саме від дій таких клієнтів страждає простій громадянин, що довірив свої заощадження банківській системі.

В.Ющенко також акцентував увагу голови НБУ на необхідності створення повноцінного реєстру недобросовісних позичальників з метою скорочення рисок інших банків під час обслуговування кредитної заборгованості таких позичальників. Президент підкреслив, що резерви по кредитах таких недобросовісних позичальників в інших банках повинні формуватися у розмірі 100% суми кредиту.

Також глава держави дав доручення вжити додаткових заходів для того, щоб унеможливити участь недобросовісних позичальників у закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Генеральній прокуратурі України Президент доручив підвищити активність робочої групи щодо вироблення заходів, спрямованих на забезпечення захисту прав та інтересів вкладників банків. За інформацією Генеральної прокуратури, яка була представлена під час зустрічі, органами прокуратури порушено понад тисячу кримінальних справ у банківській сфері. Також прокуратурою було скасовано 236 незаконних постанов щодо відмов у відкритті кримінальної справи. Уже розслідувано і направлено до суду 685 кримінальних справ цієї категорії. Також на усунення порушень у банківській системі прокурорами внесено більше 300 документів реагування, за розглядом яких 133 посадові особи притягнуто до відповідальності, відшкодовано 31,3 млн. гривень.