ua en ru

В.Семиноженко: Питання про створення Європейського українсько-польського університету буде вирішено до кінця 2010 р.

Питання про створення Європейського українсько-польського університету обов'язково буде вирішено вже до кінця поточного року. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Володимир Семиноженко, передає прес-служба Кабінету міністрів України.
За його словами, ідея створення університету виникла ще у 2001 р. - саме тоді вісім вузів створили Європейський колегіум українських і польських університетів, який сьогодні успішно працює. Як зазначив В.Семиноженко, щороку в колегіумі відбувається до 15 захистів дисертацій.
Віце-прем'єр-міністр підкреслив, що впродовж 2008-2009 рр. спеціалісти з обох країн розробили проект міждержавної угоди про створення спільного Українсько-польського університету на базі колегіуму. За словами віце-прем'єр-міністра, Українсько-польський університет стане справжньою інноваційною моделлю вузу. "Це Болонська система в дії. Проект спільного університету наповнює реальним змістом поки що здебільшого декларативні наміри України приєднатися до Європейського простору вищої освіти", - підкреслив він.
В.Семиноженко також зазначив, що університет працюватиме на принципах відкритості та широкої автономії, а випускники одночасно отримуватимуть українські та польські дипломи. За його словами, квоти щодо прийому студентів за різними освітніми напрямами встановлюватиме адміністрація університету. У вузі зможе навчатися до 20% іноземних громадян, а викладання здійснюватиметься трьома мовами. Крім того, університет отримає право відкривати нові філії.
"Головне, що університет стане потужною дослідницькою базою - в ньому викладатимуть відомі вчені. Окрім широкої програми з гуманітарних та суспільно-політичних предметів, в університеті буде створений блок з найбільш перспективних фундаментальних та природничих наук: молекулярної біології та низки інженерно-технічних дисциплін", - заявив В.Семиноженко.