ua en ru

У Німеччині проходять святкові заходи з нагоди 20-річчя падіння Берлінської стіни.

У столиці Німеччини проходять святкові заходи з нагоди 20-річчя падіння Берлінської стіни. На святкування до Берліну приїдуть колишній Президент СРСР Михайло Горбачов, екс-Президент США Джордж Буш-старший і колишній канцлер Німеччини Гельмут Коль, котрі зіграли ключову роль в процесі об'єднання Німеччини, передає радіо "Свобода".
9 листопада 2009 р. Німеччину відвідає Президент РФ Дмитро Медведєв для участі в міжнародних заходах на найвищому рівні, присвячених 20-річчю падіння Берлінської стіни. Окрім російського Президента, серед високих гостей, що прибувають цього дня до Берліна, - Президент Франції Николя Саркозі, прем'єр-міністр Великобританії Гордон Браун, держсекретар США Хилларі Клінтон.
20-річчя з дня падіння Берлінської стіни в німецькій столиці планують відзначити руйнуванням нової "стіни", складеної з тисячі розмальованих уручну блоків пінопластів, - це символічна подія стане одним з найбільш видовищних заходів головного свята, яке відбудеться 9 листопада ввечері біля Бранденбургських воріт і на який запрошені перші особи низки держав, політики, музиканти, мешканці і гості Берліну.
Берлінська стіна - найвідоміший символ "холодної війни". Вона була державним кордоном Німецької Демократичної Республіки із Західним Берліном протяжністю 155 км, зокрема в межі Берліна - 43,1 км. Стіна побудована 13 серпня 1961 р. До 1989 р. стіна являла себою бетонну огорожу загальною протяжністю 106 км і заввишки в середньому 3,6 м; огорожі з металевої сітки протяжністю 66,5 км; включала сигнальну огорожу під електричною напругою протяжністю 127,5 км і земляні рови протяжністю 105,5 км; протитанкові зміцнення на окремих ділянках. Також на стіні знаходилися 302 сторожових вежі. До 1989 р. у стіні існували 3 контрольн-пропускні пункти.
9 листопада 1989 р. під впливом масових народних виступів уряд НДР зняв обмеження на зв'язок із Західним Берліном, і протягом січня-листопада 1990 р. всі прикордонні споруди були знесені, за винятком відрізка в 1,3 км, залишеного як пам'ятник "холодної війни". За даними уряду НДР, при спробі перетнути Берлінську стіну загинули 125 людей. За іншими даними, число загиблих при спробі бігти на захід склало не менше 1 тис. 245 людей.
Із "західного" боку стіна вона стала майданчиком для творчості численних художників - професіоналів і любителів. До 1989 р. вона перетворилася на багатокілометрову виставку граффіті, зокрема вельми високохудожніх. Після руйнування стіни її фрагменти стали об'єктами торгівлі.