ua en ru

У Євпаторії відбувся круглий стіл з напрямків реалізації Конвенції ООН про права інвалідів.

Напрями з реалізації ратифікованої Україною Конвенції ООН про права інвалідів сьогодні обговорили учасники круглого столу, що відбувся у Кримській республіканській установі „Міжрегіональний центр трудової, медико-соціальної і професійної реабілітації інвалідів" у м. Євпаторія АР Крим. Про це повідомляє прес-служба міністерства праці та соціальної політики України.

Конвенція про права інвалідів передбачає дуже високий рівень захисту таких громадян. У цьому документі детально визначені всі права, якими повинні користуватися люди з інвалідністю, а також передбачені зобов'язання держави гарантувати і забезпечувати дотримання цих прав, сказала, відкриваючи зібрання, Міністр праці та соціальної політики України Людмила Денісова.

„Основною метою Конвенції є недопущення дискримінації інвалідів. Її положення охоплюють всі сфери їхнього життя - освіту, працевлаштування, доступність до об'єктів соціальної, інженерно-транспортної інфраструктури та інформації, охорону здоров'я тощо. Тому приєднання до цього міжнародного документу є підтвердженням курсу держави на ліквідацію будь-яких проявів дискримінації людей з обмеженими можливостями. Ми повинні змінити існуючі стереотипи сприйняття людей з інвалідністю як громадян з обмеженим обсягом прав на усвідомлення їх повноправними членами суспільства", - наголосила міністр.

Л.Денисова повідомила, що у грудні 2009 р. уряд вже прийняв низку надзвичайно важливих нормативно-правових актів, які узгоджуються з нормами Конвенції і спрямовані на розв'язання проблем інвалідів. Серед них, наприклад, - рішення щодо передоплати придбання санаторно-курортних путівок для інвалідів-спинальників, що дозволило здійснювати оздоровлення інвалідів вже з першого кварталу 2010 р., а не починаючи з другого, як було раніше.

„Реалізація цих та інших заходів, визначених урядом, дозволить істотно поліпшити соціальний захист людей з інвалідністю в Україні. А тому нагальне завдання всіх центральних органів влади - забезпечити їх безумовне виконання. Ми повинні створити у суспільстві відповідні умови та рівні можливості для людей з особливими потребами у реалізації ними своїх здібностей, творчого потенціалу та життєвих планів", - підкреслила Л.Денісова.