ua en ru

У Запорізькій обл. міліція оточила шлакові відвали Балки Середньої.

Шлакові відвали Балки Середньої, де проводиться переробка промислових відходів підприємства "Запоріжсталь", "Дніпроспецсталь" і "Запорізький феросплавний завод", оточені міліційним спецназом "Беркут", вантажівки підприємств блокуються, передає кореспондент РБК-Україна.

Заступник начальника слідчого управління ГУ МВС у Запоріжжі Андрій Шарнін на місці події повідомив журналістам, що на території Заводського району проводяться оперативно-розшукові заходи щодо "якоїсь кримінальної справи", у зв'язку з чим рух дорогою на шлакові відвали перекрито.

"Через дві години робота на території шлакових відвалів поновиться", - заявив він.

Разом з цим, А.Шарнін відмовився повідомити номер кримінальної справи, у зв'язку з якою проводиться обшук, та її зміст. Він також відмовився коментувати інформацію представників комбінату про те, що з території відвалів у невідомому напрямі було примусово вивезено більше 80 співробітників - охорони периметра, співробітників переробного та залізничного цехів.

Зі свого боку, заступник начальника з питань безпеки "Дніпроспецсталі" Альберт Зайцев заявив, що дана операція є прикриттям рейдерського захоплення з боку ТОВ Dea Roma, яке намагається отримати контроль над шлаковими відвалами з метою їх експлуатації і розробки. "Рано вранці подзвонила охорона, повідомила, що їх затримала міліція, спецзагін "Беркут" заблокував їх у будиночках охорони. Коли я під'їхав на відвали, там мене зустрів заступник начальника обласного УВС начальник слідчого відділу пан Чебурахін, і заявив, що на відвалах проводяться розшукові заходи. У зв'язку з якою кримінальною справою вони проводяться, він відмовився повідомляти", - сказав А.Зайцев.

За його словами, якщо "блокада" відвалів продовжиться протягом дня, то заводи будуть вимушені зупинити своє виробництво, зазнавши величезних збитків.

"Дані дії міліції пов'язані зі спробами Dea Roma отримати контроль над відвалами. Раніше ми отримували розпорядження із прокуратури надати їм територію відвалів для розробки як техногенне родовище. Разом із цим, у нас є на руках рішення від Мінпромполітики і Мінекології, які визнають відвали саме звалищем, а не техногенним родовищем", - заявив А.Зайцев.