ua en ru

Фондові торги В Японії 4 лютого закрилися обвалом індексу Nikkei на 4,18%

Фондові торги в Японії завершилися падінням індексу Nikkei на 4,18%. Нестабільність на ринках, слабкі дані з ділової активності в США і Китаї, нарешті, зміцнення ієни - все це призвело до обвалу індексу токійської біржі.

Фондові торги в Японії завершилися падінням індексу Nikkei на 4,18%. Нестабільність на ринках, слабкі дані з ділової активності в США і Китаї, нарешті, зміцнення ієни - все це призвело до обвалу індексу токійської біржі.

Nikkei впав до мінімуму з 8 жовтня 2013 р. Тоді, у розпал "шатдауна" американського держапарату, більшість світових майданчиків також показували серйозне зниження. З 225 компаній у лістингу індексу Nikkei лише дві залишилися на момент закриття торгів в "зеленій" зоні".

Перша причина зниження - дані по індексу ділової активності в обробній промисловості США. У січні 2014 р., за підрахунками американського Institute for Supply Management, він впав до 51,3 пункту з грудневих 57 пунктів (консенсус-прогноз - 56,2 пункту). Враховуючи, що обробна промисловість займає близько 12% ВВП США, уповільнення зростання показника може негативно відбитися на всій американській економіці.

Тижнем раніше вийшов січневий PMI в промисловості Китаю. Банк HSBC знизив його спочатку до 49,6 пункту, а потім (остаточний підрахунок) - до 49,5. У грудні він становив 50,5 пункту. Значення нижче 50 пунктів означає уповільнення/скорочення: багато бізнесменів насторожено відносяться до нового курсу китайського керівництва на перехід від експортно-орієнтованого до сервісного типу економіки.

Нарешті, японська ієна продовжила своє зміцнення. Якщо місяцем раніше її курс коливався в районі 104 єни за 1 дол., то зараз - вже менше 101 єни за 1 дол. Все це чинить серйозний тиск на позиції японських експортерів і на економіку країни в цілому.

Дві компанії, які закрили в "плюсі" торгову сесію в Токіо 4 лютого - це телекомунікаційна корпорація Softbank (+2,1%) і постачальник морепродуктів Maruha Nichiro (+0,6%).

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити промислову корпорацію Hitachi Zosen (-18,4%), сталеливарний концерн Japan Steel Works (-11,4%) і машинобудівну корпорацію JTEKT (-5,6%). Не дивно, що найбільше падіння показують підприємства важкої промисловості - на тлі зниження PMI США і Китаю саме в цих сегментах економіки.

Торги по акціях японських автовиробників закрилися в "червоній" зоні. Акції Nissan Motor подешевшали на 4,7%, ціна паперів Toyota Motor знизилася на 5,7%, котирування Mitsubishi Motors знизилися на 3,8%, а ринкова капіталізація Honda Motor скоротилася на 6,3%.
За підсумками торгів 4 лютого 2014 р. індекс Nikkei опустився на 4,18% і склав 14008,47 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,17 ієни і склав на закритті фондових торгів 100,97 ієни/дол.