ua en ru

Фондові торги в Японії 30 грудня закрилися зростанням індексу Nikkei на 0,69%

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні, в останній торговий день 2013 р., підвищенням індексу Nikkei на 0,69%. Отже, токійський індекс виріс за рік на 59,3%, що є кращим показником з 1972 р. (в тому році зростання склало близько 92%). Крім того, сьогоднішня сесія стала дев'ятим днем "ралі" на біржі в японській столиці. Це найтриваліше підвищення Nikkei з липня 2009р. Буде рекорд оновлено, стане відомо 6 січня 2014 р. - тоді фондовий ринок у Токіо знову відкриється після новорічних канікул.

Головний у цьому році стимул зростання токійській біржі - податкова реформа уряду Сіндзо Абе. Його програма передбачає п'ятирічні податкові канікули на дивіденди і прибуток, що отримані від інвестицій в акції, пайові фонди і біржові індексні фонди.

З ослабленням одного податку, удвічі (до 20%) виростає інший - на дохід від приросту капіталу. Він набирає чинності з 1 січня 2014 р., однак, по суті, його дія почалося тижнем раніше - в Японії транзакції переносяться на наступний рік починаючи з 26 грудня. Тому більшість дрібних роздрібних інвесторів, яких торкається ця реформа, з успіхом провели останні угоди напередодні західного Різдва 25 грудня 2013 р.

Крім того, курс ієни по відношенню до долара показав свій п'ятирічний мінімум, що позитивно позначається на настрої гравців ринку: експортно-орієнтований характер японської економіки передбачає більший прибуток від зниження курсу національної валюти.

У трійці лідерів за підсумками сесії 30 грудня 2013 р. у Токіо знаходяться один з світових лідерів по виробництву скла Nippon Sheet Glass (+4,6%), хімічний концерн Tosoh (+4,0%) і виробник текстилю Toyobo (+3,7%).

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити концерн целюлозно-паперових комбінатів (-5,9%), рыботорговая компанія Maruha Nichiro (-2,7%) і виробник механізмів Okuma (-1,6%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися в "зеленій" зоні. Акції Nissan Motor виросли на 0,2%, котирування Mitsubishi Motors піднялися на 0,7%, ціна паперів Toyota Motor зріс на 0,5%, а ринкова капіталізація Honda Motor підвищилася на 0,7%.

За підсумками торгів 30 грудня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 0,69% і склав 16291,31 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,06 ієни і склав на закритті фондових торгів 105,33 ієни/дол.