ua en ru

Фондові торги в Японії 27 січня закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,51%

Фондові торги в Японії 27 січня закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,51%.

Фондові торги в Японії 27 січня закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,51%. Відкрившись істотним зниженням, індекс продовжив падіння в ході торгової сесії. При цьому в ході сесії індекс доходив до свого двомісячного мінімуму - з 14 листопада 2013 р. За підсумками минулого торговельного тижня Nikkei втратив 2,2%.

Приводом для таких песимістичних настроїв інвесторів, стали побоювання з приводу ситуації на ринках, що розвиваються, а також розчарування щодо зміцнення ієни, традиційно надає тиск на японських експортерів, орієнтованих на зарубіжні ринки.

Серед важковаговиків торгової площадки найбільшим зниженням відзначилися котирування оператора мобільного зв'язку SoftBank, ціна паперів якого знизилася на 1,5%, і телекомунікаційної компанії KDDI Corp., чиї цінні папери подешевшали на 2,6%.

Частково низхідної тенденції сприяли дані, що свідчать про уповільнення зростання китайської економіки, а також проблеми, пов'язані з політичною ситуацією в Туреччині, Аргентині і на Україні.

Також деякі хвилювання з боку інвесторів викликає можливість подальшого скорочення програми "кількісного пом'якшення ФРС США, яка прийняла рішення про можливість урізання стимулюючих заходів на тлі зміцнення національної економіки. Тим не менш макроекономічні дані по ринку США за грудень свідчили про протилежне. На цьому тлі інвестори з нетерпінням чекають попередніх даних по ВВП США за IV квартал.

На тлі могутньої ієни, котирування крупних експортерів відзначилися помітним зниженням. Так, папери Canon Inc. втратили в ціні 2,5%, котирування Ricoh Co. Ltd. знизилися на 3,7%, ринкова капіталізація Fujifilm Holdings скоротилася на 3,5%, вартість акцій Panasonic Corporation знизилася на 3,3%.

Автовиробники, орієнтовані на зарубіжні ринки, також продемонстрували зниження котирувань. Папери Toyota Motor подешевшали на 2,1%, котирування Nissan Motor Co. просіли на 2,6%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co скоротилася на 1,9%.

За підсумками торгів 27 січня 2014 р. індекс Nikkei опустився на 2,51% і склав 15005,73 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,8 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,50 ієни/дол.