ua en ru

В.Янукович сьогодні внесе до ВР законопроект щодо скасування обов’язкового ТО автомобілів, - О.Лукаш

Президент України Віктор Янукович пропонує Верховній Раді України (ВР) скасувати обов'язковий державний технічний огляд автомобілів. Про це під час брифінгу в Адміністрації Президента повідомила радник Президента і його представник у Конституційному суді Олена Лукаш, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні Президент України внесе до ВР як невідкладний проект закону про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень...у парламенті є багато прихильників ідеї скасування обов'язкового державного ТО, і тому я думаю, що він буде прийнятий ближчим часом...і запрацює через декілька місяців", - заявила О.Лукаш.
Вона пояснила, що "основною і головною інновацією проекту закону є скасування обов'язкового державного техогляду і талону про проходження такого техогляду...як відомо, сьогодні ці обов'язки виконують підрозділи державтоінспекції, а у проекті закону пропонується, щоб ці послуги надавали суб'єкти господарювання, яких на сьогодні 1 тис. 125".
За словами О.Лукаш, наразі щорічно 6 млн автовласників звертаються до підрозділів державтоінспекції з метою проходження ТО, "але як свідчить досвід, 90% автовласників фактично купують талони про проходження техогляду...і обсяг таких корупційних коштів складає близько 1 млрд грн...тому з метою скасування таких корупційних схем пропонуються спрощена процедура проходження ТО".
Вона підкреслила, що така процедура буде передбачати, що легкові автомобілі усіх марок та моделей, причепи, мотоколяски звільняються від проходження ТО; авто, які використовуються в комерційних цілях мають проходити ТО кожні 2 роки, вантажівки та таксі - кожен рік, автобуси і транспортні засоби, які перевозять небезпечні вантажі - двічі на рік.
Радник Президента додала, що для керування авто необхідно буде водійське посвідчення, реєстраційний документ і страховий поліс: "тобто навіть якщо авто не належить водію, не треба для керування наявність генеральної довіреності. Для цього треба мати лише реєстраційний документ".
З її слів, змінами "встановлюється вичерпний перелік причин зупинення авто представниками ДАІ...зокрема неможливо буде зупинити водія з метою лише перевірки наявності страхового полісу...при цьому страхові компанії мають бути зобов'язані при наданні страховки обов'язково перевіряти проходження ТО у назначені строки...у разі порушення таких строків передбачена адміністративна відповідальність водія".