ua en ru

В.Янукович запропонував В.Путіну створити спільне підприємство, яке управлятиме родовищами по видобутку газу в Росії і на українському Чорноморському шельфі.

Президент Віктор Янукович в ході зустрічі з прем'єр-міністром Російської Федерації Володимиром Путіним в Стамбулі запропонував створити спільне підприємство, яке управлятиме родовищами по видобутку газу в Росії і на українському Чорноморському шельфі, пише "Комерсант-Україна".

"Ми готові обмінятися певними активами, щоб через кооперацію дістати доступ до видобутку нафти і газу в Росії", - сказав В.Янукович. За його словами, Україна хоче бачити РФ партнером по видобутку газу і нафти на шельфі Чорного моря.

Директор департаменту нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Костянтин Бородін уточнив, що активи можуть бути об'єднані аналогічно схемі співпраці з німецькою Wintershall, яка обміняла 50% в своєму трейдері Wingas на 49% в російському "Ачимгазі", який видобуває газ на ачимовських покладах Уренгойського родовища. Як розповів інший чиновник міністерства, Україну могли б зацікавити частки в Уренгойському або Астраханському родовищах. "Ми вже вели переговори про їх розробку в 2006 р., але вони не завершилися вдало через зміни уряду в Україні", - відзначив співрозмовник.

Рік тому "Газпром" вперше приступив до самостійного видобутку газу з ачимовських покладів, які знаходяться на глибині майже 4 тис. м при аномально високому тиску (більше 600 атмосфер) пласта і обтяжені важкими парафінами. Основні витягувані запаси вуглеводнів ачимовських покладів Західного Сибіру зосереджені на Уренгойському родовищі із запасами більше 1 трлн куб. м газу і 200 млн т конденсату. Його надрокористувачем є ТОВ "Газпром видобуток Уренгой" (100% володіє "Газпром"). Спільним підприємством з Wintershall Holding AG - ЗАТ "Ачимгаз" - з липня 2008 р. ведеться досвідчено-промислова експлуатація ачимовських покладів.

Переговори можуть початися, на думку українських чиновників, вже наступного тижня. У "Газпромі" відзначають, що в графіку глави компанії Олексія Міллера візит української делегації не запланований, проте міністр палива і енергетики Юрій Бойко, як правило, погоджує свої зустрічі дуже оперативно. Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов назвав пропозиції української сторони "життєздатним варіантом", додавши, що треба все-таки орієнтуватися на документи. Вчора в Стамбулі замглави "Газпрому" Олександр Медведєв також сказав, що поки ніяких конкретних документів від України не поступало.

Пропозиція по залученню Росії в розробку газових родовищ на шельфі Чорного моря не єдина. Як уточнили в Мінпаливенерго, розглядається також варіант надання Росії частки в компанії, що транспортує природний газ ("Укртрансгаз"), або має право продавати весь газ на внутрішньому ринку ("Газпром" намагається отримати істотну частку ринку впродовж десяти років). "Головне завдання для нас - добитися оперативного контролю над родовищами газу в Росії, здатними забезпечити щорічний видобуток і експорт до України не менше 30 млрд куб. м газу", - говорять в Мінпаливенерго.