ua en ru

В.Янукович підписав закон про підвищення кваліфікаційних вимог до нотаріусів

Президент України Віктор Янукович підписав закон про підвищення кваліфікаційних вимог до нотаріусів. Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Нагадаємо, Верховна Рада України (ВР) 21 квітня, в ході ранкового засідання з другої спроби ухвалила за основу та в цілому урядовий законопроект "Про внесення змін до закону України "Про нотаріат" щодо посилення кваліфікаційних вимог на заняття нотаріальною діяльністю. Відповідний проект № 7304 від 28.10.2010 р., ініційований Кабінетом міністрів України, підтримали 232 народних депутатів.

Слід відзначити, раніше сьогодні нардепи відмовилась ухвалити у другому читанні та в цілому цей законопроект, надавши лише 216 з 226 необхідних голосів.

Отже, згідно із документом, для визначення рівня професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю, та вирішення питання про анулювання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю при Міністерстві юстиції України утворюється Вища кваліфікаційна комісія нотаріату. Персональний склад Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату затверджується наказом Міністерства юстиції України.

Передбачено також, що строк повноважень персонального складу Вищої кваліфікаційної комісії нотаріату становить три роки, починаючи з дня його затвердження. Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату затверджується Кабінетом міністрів України.

Згідно із законом, після проходження стажування особи, які мають намір скласти кваліфікаційний іспит на право на зайняття нотаріальною діяльністю, допускаються Вищою кваліфікаційною комісією нотаріату до його складання на підставі подання відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Порядок допуску до складання кваліфікаційних іспитів та їх проведення встановлюється Міністерством юстиції. На підставі результатів складеного іспиту Вища кваліфікаційна комісія нотаріату приймає рішення про видачу (або відмову у видачі) Міністерством юстиції України свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Законом визначено також, що особи, які не склали кваліфікаційний іспит, допускаються до його повторного складання не раніш як через рік за поданням відповідно Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Особи, які не склали повторний та наступні кваліфікаційні іспити, можуть бути допущені до складання нового кваліфікаційного іспиту після проходження додаткового стажування відповідно до вимог цього закону. Особа, приватна нотаріальна діяльність якої не здійснювалась протягом трьох років після отримання свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю і яка не працювала нотаріусом, консультантом державної нотаріальної контори чи помічником (консультантом) приватного нотаріуса, не була посадовою особою, яка здійснює керівництво та контроль за діяльністю нотаріату, до подання заяви про реєстрацію нотаріальної діяльності повинна підтвердити свою кваліфікацію шляхом складання нового кваліфікаційного іспиту в порядку, встановленому Міністерством юстиції.

Нагадаємо, 27 жовтня 2010 р. прем'єр-міністр України Микола Азаров під час засідання уряду, повідомив, що уряд розгляне законопроект щодо покращення професійної підготовки та посилення кваліфікаційних вимог до осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю.
М.Азаров зауважив, що законопроект також включатиме статті, спрямовані на удосконалення порядку допуску громадян до здійснення нотаріальної діяльності, запровадження механізму позбавлення права займатися нотаріальною діяльністю громадянам, які допускають системні порушення.

28 жовтня 2010 р. ВР прийняла за основу даний урядовий законопроект.