ua en ru

В.Янукович наголошує на важливості оперативного реагування органів прокуратури на факти навмисних підпалів, що фіксуються в Україні

Президент України Віктор Янукович наголосив на важливості оперативного реагування органів прокуратури на факти навмисних підпалів, що сьогодні фіксуються в Україні, повідомляє прес-служба Адміністрації Президента України. «Необхідно якнайшвидше вирішити, яким чином нам позбутися на майбутнє цієї проблеми. Адже ті, хто займаються навмисними підпалами, повинні за це відповідати, бо від їхніх дій страждають країна, її економіка», - підкреслив В.Янукович.

У контексті завершення кампанії збору врожаю та початку реалізації зерна глава держави звернув увагу генерального прокурора України Олександра Медведька на необхідність реагування на політику штучного збивання ціни, яку сьогодні намагаються проводити зернотрейдери. «Ми зараз хочемо створити всі умови, щоб сільгоспвиробники повернули свої кошти, які вклали у цей врожай», - підкреслив Президент, нагадавши про встановлення закупівельних цін. Натомість зернотрейдери фактично «змушують сільгоспвиробників дешево продавати зерно». «Тому я просив би, щоб у цих питаннях законодавство виконувалося, і зернотрейдери не обкрадали сільгоспвиробників, селян», - наголосив Президент, говорячи про доцільність організації перевірки виконання суб'єктами зернового агроринку чинного законодавства.

В.Янукович також підкреслив важливість недопущення випадків експортування зернотрейдерами зерна невідповідного класу для відшкодування завищених сум ПДВ. «Це пряме обкрадання бюджету. І це питання також повинно зараз бути у сфері роботи Генеральної прокуратури», - зазначив Президент.

Глава держави висловився за доцільність проведення Генпрокуратурою відповідної координаційної наради з усіма регіонами та за участю інших правоохоронних органів з метою встановлення «дієвого контролю» у цьому питанні.

Під час розмови Президент окремо звернув увагу генерального прокурора на питання незаконного усиновлення і вивезення з України дітей. Глава держави наголосив, що оприлюднена нещодавно у ЗМІ інформація про непоодинокі випадки незаконного усиновлення дітей за фіктивними документами має бути ретельно перевірена.

Глава держави, окрім того, очікує від Генеральної прокуратури більш ефективної боротьби з незаконною трансплантацією органів на території України. За його словами, йдеться, зокрема, про необхідність перевірки оприлюдненої у ЗМІ інформації про такі випадки. «На мій погляд, робота правоохоронних органів у цьому напрямку є неефективною, і я просив би вас підняти це питання на належний рівень», - сказав Президент, звертаючись до генпрокурора.

Доповідаючи Главі держави стосовно порушених ним питань, О.Медведько, зокрема, повідомив, що Генпрокуратура організувала перевірку дотримання вимог Лісового кодексу України та закону про пожежну безпеку. «Це питання дійсно актуальне. У кожному регіоні вже створено мобільні слідчо-оперативні групи, і ця ситуація уважно відслідковується», - сказав генеральний прокурор, додавши, що виявлено факти зумисних підпалів. Зокрема у Дніпропетровській обл. порушено чотири кримінальні справи. Підпалювачів затримано.