ua en ru

У Ялті відсвяткували 185-річний ювілей "Магарача"

У Національному інституті винограду і вина "Магарач" відзначили ювілей. Святкувати 185-річчя НІВіВ «Магарач» приїхало близько двохсот гостей: керівництво Ради міністрів Криму, Мінагрополітики України, Національної академії аграрних наук, винороби, виноградарі та вчені.

У Національному інституті винограду і вина "Магарач" відзначили ювілей. Святкувати 185-річчя НІВіВ «Магарач» приїхало близько двохсот гостей: керівництво Ради міністрів Криму, Мінагрополітики України, Національної академії аграрних наук, винороби, виноградарі та вчені.

В ході сьогоднішнього візиту в "Магарач" заступник голови Ради міністрів Криму Георгій Псарьов зазначив, що на початку 2000-х років Інститут пережив кризу, але тепер він демонструє стійкі тенденції розвитку.

"Зараз іде відродження виноградників "Магарача", а навесні наступного року будуть встановлені нові лінії для розливу вина і коньяку. Також винороби планують почати виробництво старих забутих вин. Інститут "Магарач" - це гордість Криму і України. Співробітники "Магарача" бережуть старовинні традиції українського виноградарства і виноробства", - сказав Георгій Псарьов.
За словами радника дирекції Нівів "Магарач" з агропромислових питань Андрія Альоші, 185-я річниця - це, в першу чергу, свято всього колективу Інституту.

"Історію "Магарача" творили і продовжують творити талановиті люди. Сьогодні їхнє свято. Ви тільки вдумайтеся у ці цифри: аспірантура Інституту з 1952 року випустила понад 600 фахівців, докторантура - близько 40 докторів наук. У спецрадах "Магарача" захищено 390 кандидатських дисертацій, понад 50 - докторських. 70 % наукового потенціалу виноградарсько-виноробної галузі країн СНД підготував Інститут "Магарач", - наголосив Андрій Альоша. - А найголовніший подарунок для "Магарача" - це визнання його роботи міжнародним виноробним співтовариством і споживачами".

Саме тому вчені та співробітники "Магарача" стали головними персонами на святкування 185-річчя Інституту. Більше 60-ти співробітників сьогодні нагородили грамотами Мінагрополітики України, Ради Міністрів Криму, НААН і, звичайно, грамотами самого Нівів "Магарач".
Постійна трудомістка робота по удосконаленню сортів винограду, виробництва унікального вина і розвитку сучасних технологій - такою була історія "Магарача" протягом майже двохсот років. Як бачимо, це тільки початок: Інститут продовжує активно розвивати галузь. На цьому також наголосив керівник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства департаменту землеробства Мінагрополітики Віктор Костенко.
"Від імені Міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка та від себе особисто хочу привітати «Магарач» з цією серйозною датою. Спасибі вам за вашу нелегку роботу. З такими вченими, як в «Магарач», у нас є всі шанси зробити виноробну галузь одним із лідерів української економіки", - упевнений Віктор Костенко.
Завершився захід дегустацією знаменитих вин "Магарача". До речі, в цьому році виробництво лінійки магарачских вин відновилося після дворічної перерви. В Інституті повідомляють, що до кінця цього року "Магарач" планує випустити на ринок понад мільйон пляшок вина різних марок.

"З 20-го серпня в роздробі знаходиться вже те вино, що розливає "Магарач" з власного виноматеріалу. На сьогоднішній день у нас закладено на зберігання 220 тис. дал виноматеріалів. На наступний рік ми плануємо розлити 2,5 мільйона пляшок вина під брендом "Магарач", - уточнив радник дирекції Нівів "Магарач" з агропромислових питань.

Директор інституту Віктор Загоруйко вважає, що свято вдалося навіть краще, ніж передбачалося.
"Сьогодні в "Магарач" зустрілися люди, які знають справжню ціну хорошому вину. А ми знаємо, як таке вино створити. Позаду вже 185 років, але попереду ще багато проектів. Про результати нашої роботи можна не тільки почути їх можна й потрібно спробувати. Я вдячний всім за це свято", - сказав пан Загоруйко.
Нагадаємо, Нівів "Магарач" заснований в 1828 році як Магарацький казенне заклад у складі Імператорського Нікітського саду. Такий указ, за ініціативою генерал-губернатора Новоросії і намісника Бессарабії графа Михайла Воронцова, власноручно підписав Микола I.
Навесні 1829 року в "Магарач" був закладений перший досвідчений виноградник. А в 1836 році був прийнятий на службу досвідчений француз-винороб Франциск Гаске. Три пляшки приготованого їм вина "Мускат рожевий Магарача" урожаю 1836 р. збереглися до теперішнього часу. Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, це вино вважається самим старим вином, виготовленим на території Російської імперії.