ua en ru

У ВР зареєстрований законопроект, що передбачає штрафні санкції для посадовців за неусунення порушень при видачі дозволів

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення дозвільної системи у сфері господарської діяльності та застосування норм адміністративного права", що передбачає штрафні санкції для посадовців за неусунення порушень при видачі дозволі.

Законопроект (№ 7413 від 02.12.2010 р.), ініційований Кабінетом міністрів України з метою реалізації повноважень Держкомпідприємництва, зазначених в ст. 3 закону про дозвільну систему. За нею комітет уповноважений здійснювати в межах компетенції контроль за додержанням вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру.

Згідно з проектом, на посадовців, які не усунули порушення законодавства при видачі дозвільних документів, вказані у приписах Держкомпідприємництва, чекає штраф від 20 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Таку додаткову статтю до Кодексу про адміністративні порушення вводить проект закону.

Згідно з проектом, державний контроль за дотриманням державними адміністраторами та дозвільними органами дозвільного законодавства та встановленого порядку видачі дозволів здійснюється уповноваженим органом шляхом проведення планових та позапланових перевірок. Планові перевірки проводяться за річним планом, який затверджується уповноваженим органом. Позапланові перевірки призначаються у сімох чітко визначених випадках, зокрема, на підставі письмової заяви підприємця чи громадянина про порушення дозвільного законодавства або якщо дозвільним органом не подана інформація про усунення таких порушень.

Законопроект спрямований на удосконалення відповідно до європейських стандартів контролю за дотриманням вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру та застосування норм адміністративного права за порушення дозвільними органами та державними адміністраторами порядку видачі дозвільних документів.