ua en ru

В "Укренерго" вважають ідею реорганізувати компанію несвоєчасною

Ідея реорганізації НЕК "Укренерго" правильна, але несвоєчасна. Про це сьогодні в ході розширеного засідання правління Громадської ради при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України заявив заступник директора - головний диспетчер "Укренерго" Костянтин Ущаповський, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас є сьогодні чинний закон про засади функціонування оптового ринку електричної енергії, згідно з цим законом компанія на 01. 01. 2016 повинна розділитися на два підприємства. У законі чітко прописано, що реорганізація Національної енергетичної компанії "Укренерго" шляхом відділення з неї системного оператора, тобто ми повертаємося до тієї моделі, яка була до 1998 року, коли існувало окремо два підприємства... Так прописано в законі... Але дуже багато нарікань, в тому числі і в коаліційну угоду і програму діяльності уряду увійшли пункти, які передбачають перегляд цього закону... Моя думка, як людини, яка вже без малого 10 років працює в "Укренерго" - ідея правильна та для енергетики це була б гарна ідея, проте, напевно, не найкращий вибрано кризовий час", - розповів Ущаповський.

Він підкреслив, що в даний час реорганізація "Укренерго" є вторинний питанням.

"Сьогодні ділити компанію або не ділити - це питання вторинний, сьогодні треба забезпечити умови, коли системний оператор стане незалежним і не буде робити якісь реверанси в ту чи іншу сторону", - зазначив Ущаповський.

Нагадаємо, за даними "Укренерго", ситуація з паливозабезпеченням залишається вкрай напруженою.