ua en ru

В Україні завершилися весняно-польові роботи, ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяно 8,2 млн га, - Мінагрополітики

В Україні завершилися весняно-польові роботи, ярими зерновими та зернобобовими культурами засіяно 8 млн 189 тис. га. Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України.

Ранні зернові та зернобобові висаджені на площі 2 млн 831 тис. га, з них ячменю - 2 млн 206 тис. га, ярої пшениці - 152 тис. га, вівса - 260 тис. га та гороху - 199 тис. га.

Кукурудза на зерно засіяна на площі 4 млн 795 тис. га, що на 2% більше від попереднього прогнозу. Також збільшені посівні площі цукрових буряків - 306 тис. га, або 106% від прогнозу; соняшнику - 4 млн 089 тис. га, або 103%; та рису - 25 тис. га, або 106%. Також посіяно 96 тис. га проса, 200 тис. га гречки, 142 тис. га сорго та 1367 тис. га сої.

Уся посівна площа під урожай 2013 р. становила 27,6 млн га, що на 0,4% більше, ніж у минулому році. Площі ж зернових культур становлять 16,2 млн га, або 58,8% у структурі посівних площ.

Наразі стан посівів залишається переважно добрим та задовільним. Водночас, високі температури повітря та дефіцит вологи, особливо у південних регіонах, дещо негативно впливають на ріст та розвиток рослин.

Проте в аграріїв є всі підстави, щоб сподіватися на високий урожай. Зокрема, у сільгоспвиробників у наявності 1,3 млн т мінеральних добрив, що на 13% більше, ніж у минулому році. Під час весняно-польових робіт під сільськогосподарські культури внесено 1,1 млн т поживних речовин мінеральних добрив, що становить у середньому 58 кг на 1 га посівної площі. Також сільгосптоваровиробники в повному обсязі забезпечені засобами захисту рослин, що дало змогу обробити пестицидами площу 25,5 млн га.

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк з приводу завершення посівної зазначив, що тепер необхідно доглядати за посівами відповідно до всіх агротехнологічних вимог. Тоді можна очікувати на високий урожай.

"Весняно-польові роботи поточного року, незважаючи на досить пізню весну, пройшли організовано та з дотриманням агротехнологічних термінів. Ми збільшили посівні площі під деякими культурами, забезпечили аграріїв усім необхідним - насінням, добривами, технікою тощо. Тепер необхідно правильно доглядати за посівами, щоб зібрати високий урожай. І я сподіваюся, що так і буде", - наголосив Микола Присяжнюк.

Читайте також: В Україні весняна посівна виконана на 99%, - експерт