ua en ru

В Україні набув чинності закон про введення біометричних паспортів

В Україні сьогодні, 6 грудня, набув чинності закон про введення біометричних паспортів. Закон № 5492-VI "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" опубліковано у виданні "Голос України".

Відзначимо, документи що засвідчують особу, підтверджують громадянство України або спеціальний статус особистості, видані до дня набуття чинності відповідного закону, є дійсними до завершення терміну їх дії і не підлягають обов'язковій заміні.

Відповідно до закону, паспорт громадянина України має виготовлятися у формі карти, яка містить безконтактний електронний носій інформації. У паспорт повинна вноситься наступна інформація: назва держави, назва документа, прізвище, ім'я, стать, громадянство, дата народження, місце народження, оцифрований образ особи, оцифрована підпис, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа, уповноважений суб'єкт, що видали документ.

Біометричні паспорти видаються всім громадянам України з народження строком на 10 років.

Паспорт громадянина України для виїзду за кордон виготовляється у формі книжечки, правий форзац якої містить безконтактний електронний носій інформації, та складається з м'якої обкладинки, 32 сторінок та сторінки даних.

Єдиний державний демографічний реєстр - це функціонально єдина система, що складається з головного і резервного обчислювальних центрів і вузлів уповноважених суб'єктів. Законом визначається, що Єдиний державний демографічний реєстр - електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, обробки та використання інформації про особу.

Роботи з оформлення та видачі паспортів повинні бути розпочаті з 1 січня 2013