ua en ru

У Україні набув чинності закон про депозитарну систему

В Україні сьогодні набув чинності закон "Про депозитарну систему України", яким передбачена нова система функціонування фондового ринку та визначено, що проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів за принципом "поставка цінних паперів проти оплати" здійснюється через Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках.

В Україні сьогодні набув чинності закон "Про депозитарну систему України", яким передбачена нова система функціонування фондового ринку та визначено, що проведення грошових розрахунків за правочинами щодо цінних паперів за принципом "поставка цінних паперів проти оплати" здійснюється через Розрахунковий центр з обслуговування договорів на фінансових ринках.

Основними завданнями закону є створення централізованої депозитарної системи в Україні, уніфікація принципів та порядку здійснення діяльності учасниками депозитарної системи та взаємодії між ними.

Також закон усуває існуючі недоліки в системі обліку прав власності на цінні папери, вводить чіткі і прозорі механізми здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, вирішує коло корпоративних конфліктів, пов'язаних з веденням реєстру власників іменних цінних паперів.

Законом встановлені мінімальні вимоги до статутного капіталу Центрального депозитарію (100 млн грн). Частка НБУ повинна становити не менше 25% + 1 акція. Також регулюються його виняткові повноваження, підстави призначення тимчасової адміністрації Центрального депозитарію, вимоги до його статуту і узгодження внесення до нього змін, порядок і принципи формування органів управління Центральним депозитарієм, а також порядок прийняття ними рішень.

Законом передбачено порядок і принципи взаємодії Центрального депозитарію та депозитарних установ по забезпеченню депозитарного обслуговування обігу цінних паперів в Україні, у тому числі порядку складання та надання реєстру власників іменних цінних паперів.

Крім того, закон встановлює механізми захисту від розкриття і розголошення інформації з системи депозитарного обліку емісійних цінних паперів і вводить застосування електронного документообігу та використання електронного цифрового підпису між професійними учасниками депозитарної системи України, в тому числі з обліку прав власності на цінні папери.

НБУ прийняв низку постанов, спрямованих на виконання закону. Так, постановою Правління Національного банку України від 25 вересня 2013 р. № 387 "Про встановлення особливостей розрахунків за правочинами щодо цінних паперів та затвердження Положення про депозитарну та клірингову діяльність Національного банку України" (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2013 за № 1727/24259) визначено особливості розрахунків за правочинами щодо цінних паперів, депозитарну та клірингову діяльність щодо яких згідно вимог зазначеного закону провадить Національний банк України.

Положення про депозитарну та клірингову діяльність Національного банку України врегульовує питання діяльності Національного банку України, як депозитарію та депозитарної установи та унормовує повноваження Національного банку України на фондовому ринку у відповідності до норм закону "Про депозитарну систему України", зокрема, встановлює регламент депозитарію Національного банку України, порядок укладання та виконання ним договорів, порядок обслуговування ним операцій за договорами щодо цінних паперів.

Постановою правління Національного банку України від 25 вересня 2013 р. № 386 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 09.10.2013 за № 1726/24258) затверджено Порядок передачі випусків облігацій місцевих позик до Національного банку України, положення якого спрямовані на виконання норм Закону України "Про депозитарну систему України" та забезпечують передачу 12 жовтня 2013 року усіх випусків облігацій місцевих позик бездокументарної форми існування на зберігання та обслуговування до Національного банку України з відкриттям рахунків відповідним емітентам та депозитарним установам.

Постановою правління Національного банку України від 30 вересня 2013 р. № 394 (зареєстрована в Міністерстві юстиції України 09 жовтня 2013 р. за № 1728/24260) затверджено зміни до Положення про регулювання Національним банком України ліквідності банків України", в частині уточнення (з урахуванням депозитарного обліку облігацій місцевих позик в Національному банку) порядку підтвердження наявності у банку облігацій місцевих позик у разі надання їх в забезпечення за кредитом рефінансування.