ua en ru

В Україні набрав чинності порядок фінансування послуг з приєднання електроустановок до електромереж

В Україні сьогодні, 10 грудня 2013 р., набрав чинності порядок фінансування послуг з приєднання електроустановок до електричних мереж, затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, від 21.11.2013 № 1467. Відповідний порядок сьогодні оприлюднений в "Офіційному віснику України".

Постанова набрала чинності з дня її офіційного опублікування.

Дія даної постанови поширюється на електропередавальні організації та замовників, які бажають приєднатися до електромереж.
У Порядку окремо прописано процедури фінансування:

- стандартного приєднання електроустановок замовника;

- приєднання електроустановок замовника, що не є стандартним;

- приєднання об'єктів замовника, призначених для виробництва електроенергії з використанням альтернативних джерел енергії;

- приєднання електроустановок замовника, призначених для забезпечення електропостачання об'єктів будівництва, в яких передбачається розміщення доступного житла або житлового фонду соціального призначення.

Метою прийняття згаданої постанови є:

- виконання положень Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо плати за приєднання до мереж суб'єктів природних монополій";

- встановлення єдиної прозорої процедури фінансування послуг з приєднання електроустановок до електричних мереж;

- підняття позиції України в рейтингу сприятливості ділового середовища "Doing Business" 2013, який щорічно складає Всесвітній банк та Міжнародна фінансова корпорація.

Крім того, прийняття цього Порядку сприятиме відкритості процедур регулювання та забезпеченню балансу інтересів власників електричних мереж та замовників при врегулюванні фінансових відносин під час приєднання до електромереж.

Постанова № 1467 зареєстрована у Міністерстві юстиції України 29.11.2013 за № 2043/24575.