ua en ru

В Україні всі земельні сертифікати будуть замінені на держакти до кінця року, - Тимченко

В Україні до кінця 2012 р. передбачається остаточно завершити обмін земельних сертифікатів на державні акти усім бажаючим громадянам. Про це повідомив голова Держземагентства України Сергій Тимченко, передає прес-служба Державного земельного агентства України.

Процес отримання документів, що посвідчують право власності громадян на землю, в цілому було завершено ще у 2008 р., наразі залишилось обміняти 3,6% сертифікатів. Серед головних причин, які не дозволяють завершити обмін сертифікатів на акти та їх видачу, за словами Тимченка, - смерть власників та неуспадковане право на їхні паї, відсутність у громадян коштів для оплати землевпорядних робіт, за результатами яких ділянка виділяється на місцевості та видається акт, а також небажання ставати власниками землі, оскільки це веде до втрати державних субсидій. Серед інших причин можна назвати також перебування громадян на заробітках в інших країнах, що не дозволяє їм отримати акт, адже зробити це можна лише особисто.

Без остаточного завершення робіт щодо заміни сертифікатів на держаки процес приватизації земель в Україні, який є першим етапом земельної реформи, не може вважатися завершеним, тому це стримує запровадження ринкових відносин у земельній сфері, зазначили в Держземагентстві.

Частину робіт по видачі актів передбачається здійснити безоплатно для громадян. Фінансування планується забезпечити в рамках проекту "Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру", який реалізується коштом позики Світового банку.

Загальна кількість громадян, які набули право на земельну частку (пай) в Україні - понад 6,9 млн, з них отримали сертифікати, які мали бути обміняні на державні акти - понад 6,8 млн. В 2011 р. Держземагентство видало 750 тис. актів власності.