ua en ru

В Україні в 2013 р. розпочнеться приведення тарифів ЖКГ до економічно обгрунтованого рівня, - проект держпрограми

В Україні в 2013 р. почнеться поступове приведення тарифів у сфері тепло-, водопостачання та водовідведення до економічно обґрунтованого рівня, повідомляє видання "Комерсант-Україна", у розпорядженні якого опинився проект держпрограми активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр.

Програма акцентує увагу на шести напрямках економічної політики. В першу чергу влада цікавиться конкурентоспроможністю України, яку пригнічує висока вартість кредитних ресурсів, надмірний податковий тиск, висока енергоємність виробництва і непрозора політика тарифоутворення.

Підвищують конкурентоспроможність економіки держава буде одночасно з посиленням податкового тиску для "забезпечення збалансованості державних фінансів".

Крім того малому бізнесу видадуть за два роки 50 мікрокредитів на 20,6 млн грн. У програмі знайшлося місце і для обіцянки легалізації зарплат, зокрема шляхом зниження податкового навантаження на фонд оплати праці. "Це гасло, яке переходить з року в рік, - говорить директор департаменту розвитку соціального страхування Федерації роботодавців Юрій Кузовий. - Зниження навантаження на 20% було ще в програмах Президента Віктора Ющенка". Але зниження навантаження не завжди приводить до збільшення бази оподаткування.
Для роботодавців позабюджетної сфери буде посилено відповідальність за несвоєчасну виплату зарплат у розмірі 0,5% від платежу, а сам найманий працівник буде фінансово нести покарання за роботу з порушенням трудового законодавства.

Серед інших пріоритетів - розвиток високотехнологічних секторів, підтримка національного товаровиробника і політика імпортозаміщення. Зараз структура промисловості не відповідає світовим вимогам, відстає за темпами технічного переоснащення від розвинених країн і залежить від цінової кон'юнктури, тому уряд обіцяє розширити експортні можливості металургів, наприклад на ринки країн, що вступають у СОТ. Це дозволить ГМК наростити виробництво на 4%. Посадовці готуються провести консультації по збуту нержавіючих труб в Митний союз, встановити економічно обґрунтовані тарифи на вантажоперевезення і пільгові тарифи на електроенергію для електрометалургійних підприємств. Голова Федерації металургів України Сергій Притоманов відзначає, що галузь чекає виконання цих обіцянок з року в рік. "Проблеми починаються при обговоренні конкретики. Наприклад, металурги просять знизити тариф на залізничні перевезення, а вони підвищують, тобто йде гра в одні ворота", - нарікає він.

Усім національним виробникам обіцяно сприяння на придбання товарів при держзакупівлях. А для підтримки легкої промисловості буде поліпшений контроль за достовірністю цін на імпорт. Задоволеними від пропозицій уряду залишилися авто - та авіабудівники. Для розвитку першої галузі в 2013 році Кабмін може ввести часткову компенсацію ставки з кредитування автомобілів національного виробництва, введення спецмита на імпорт автомобілів з об'ємом двигуна 1-2,2 л, утилізаційного збору та екологічного податку на ввезені транспортні засоби. Нову пільгу отримають підприємства, які виробляють автомобілі з повним технологічним циклом і реінвестують прибуток. Їх також звільнять від сплати мит і нададуть відстрочки по ПДВ при ввезенні обладнання.

Авіабудівники також можуть домогтися введення мита на ввезення іноземних літаків, конкуруючих з української продукцією. А імпорт суден, експлуатованих більше десяти років, заборонять. Крім того, будуть списані борги перед бюджетами всіх рівнів та соцфондами, а ДП "Антонов" отримає госгарнатію на залучення кредиту в 350 млн дол.. для серійного виробництва АН-148 і АН-158. "У нас заборгованості перед бюджетом немає, а ось держгарантії - хороша практика. Є плани по виробництву 24 літаків. Велика частина піде на експорт. На внутрішньому ринку, який менш платоспроможний, в основному беруть у лізинг",- говорить віце-президент ДП "Антонов" Олександр Ківа.

Крім цього, у програмі закладено інфраструктурні проекти - реконструкція аеропортів, доріг, будівництво першої черги метро в Донецьку, портових терміналів, пунктів пропуску через держкордон, доступного житла. Вже в 2013 році очікується підписання угоди про асоціацію між Україною і ЄС, після чого має бути його ратифікація і вступ у силу. Вся програма, за даними прем'єр-міністра, обійдеться в 180 млрд грн, але вже в 2013 році забезпечить зростання ВВП на 2,5-3,4%.

Читайте також: Кабмін чекає надходження в 1 млрд грн від введення загального декларування доходів громадян