ua en ru

В Україні у 2013 р. кількість контрольних заходів зменшилася на 2,5 тис., - Держфінінспекції

В Україні у 2013 р. порівняно з 2012 р. кількість контрольних заходів була зменшена на 2,5 тис.

В Україні у 2013 р. порівняно з 2012 р. кількість контрольних заходів була зменшена на 2,5 тис. Про це заявив голова Держфінінспекції України Петро Андрєєв в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр" №242.

"2013-го порівняно з попереднім роком кількість контрольних заходів була зменшена приблизно на 2,5 тисячі. Водночас зросла ефективність роботи: обсяг охоплених контролем ресурсів збільшено з понад 480 млрд грн до близько 700 млрд грн", - заявив Андрєєв.

Він повідомив, що за результатами аналізу державних закупівель (шляхом запиту документів без виходу на об'єкт контролю), за попередніми даними, протягом 2013 р. Держфінінспекції запобігли зайвим витратам державних коштів, зокрема шляхом скасування замовниками торгів і розірвання ними договорів про закупівлю на загальну суму понад 1,7 млрд грн.

"Зокрема через виявлені фінансові порушення було скасовано конкурсні торги на загальну суму понад 670 млн грн, укладених договорів розірвано на загальну суму понад 1,03 млрд грн.", - підкреслив Андрєєв.

За його словами, найзначніші результати в Донецькій, Львівській, Луганській, Одеській, Черкаській, Дніпропетровській областях та м. Києві.

Окрім того, Держфінінспекції проводить у сфері державних закупівель нормотворчу роботу. Зокрема аналізує міжнародний досвід здійснення держзакупівель та контролю у цій сфері.

"Для наближення українського законодавства до міжнародного надаються пропозиції щодо внесення відповідних змін до законодавства. Так, для запобігання неефективному використанню державних коштів, недопущення закупівель товарів, робіт і послуг за завищеними цінами та на виконання доручення Кабінету міністрів України Держфінінспекція надала пропозиції щодо внесення комплексних змін до закону України "Про здійснення державних закупівель", - повідомив Андрєєв.

Крім того, він зазначив, що з початку 2013 р. для належного реагування на факти порушень до правоохоронних органів передано близько 2,5 тис. ревізійних матеріалів.

"За результатами розгляду матеріалів контрольних заходів та участі працівників органів Держфінінспекції як залучених правоохоронними органами спеціалістів розпочато майже 4 тис. досудових розслідувань та складено майже півтисячі протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень", - заявив Андрєєв.

Реалізуючи своє право на звернення до суду в інтересах держави, представники Держфінінспекції подали понад 1 тис. позовів на загальну суму понад мільярд гривень.

Крім того, за його словами, від початку року за результатами контрольних заходів майже у 8 тис. випадків застосовано фінансові санкції. За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто близько 23 тис. посадових осіб, до дисциплінарної - понад 7 тис., до матеріальної - понад 1,5 тис. осіб. Більш як 1,7 тисячі за вчинення фінансових порушень звільнено з посад.