ua en ru

В Україні набрала чинності постанова НКРЕ, що створює рівні умови транспортування газу по ГТС всім учасникам ринку


В Україні 21 травня 2012 р. набула чинності постанова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) "Про затвердження порядку доступу до єдиної газотранспортної системи України", згідно з якою створюються рівні права доступу до газотранспортної системи України всіх суб'єктів ринку природного газу. Про це повідомили в асоціації "Газові трейдери України".

Цей порядок був опублікований у № 36 бюлетня Міністерства юстиції України "Офіційний вісник України" від 21 травня. В Україні вперше був прийнятий нормативно-правовий акт, який регулює порядок доступу суб'єктів ринку до ГТС. Раніше це питання законодавчо не регулювалось.

Порядок доступу до єдиної ГТС України забезпечує рівні права доступу до газотранспортної системи України всіх суб'єктів ринку природного газу, що відповідає вимогам закону України "Про основи функціонування ринку природного газу України". Так, кожен суб'єкт ринку може отримати, згідно з порядком, послуги з транспортування, розподілу та зберігання природного газу та послуги з приєднань до газових мереж.

Також порядок доступу до Єдиної ГТС визначає широкий перелік термінів і понять в роботі системи, таких як оператор єдиної газотранспортної системи, власник газових мереж, замовник послуг по приєднанню та інші.

Міністерством палива та енергетики в 2010 р. функції оператора ГТС було покладено на НАК "Нафтогаз України".

Крім того, прийнятий порядок визначає завдання, функції та права оператора ЕГТСУ, порядок надання послуг доступу до магістрального газопроводу і мереж газодобувних підприємств, газорозподільних мереж, підземних газових сховищ, визначає умови приєднання об'єктів системи газо забезпечення замовника до ЕГТСУ.

Нагадаємо, НКРЕ затвердила порядок доступу до ЕГТСУ 19 квітня.