ua en ru

В Україні сім страхових компаній залишили президію МТСБУ

В Україні вчора сім страхових компаній-членів президії Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ) написали заяви про вихід з цього керівного органу, повідомляє "Комерсант-Україна". До складу президії МТСБУ з 27 квітня входили представники страхових компаній (СК) "Провідна", "Аска", "Оранта", "Європейський страховий альянс", "Статус", "Кредо". СК "Універсальна" зайняла місце в президії всього два дні тому - замість "Української страхової групи". У прес-службі МТСБУ поспішили заявити, що "діяльність дирекції бюро не є передумовою для таких рішень СК". "Дирекція запевняє в здатності здійснювати оперативне керівництво бюро в звичайному режимі", - говориться в повідомленні.

Інформацію про вихід з президії підтвердили у всіх страхових компаніях, з якими вдалося зв'язатися виданню. "Так, компанія дійсно написала заяву про вихід зі складу президії", - розповіли в НАСК "Оранта", але причини такого вчинку не назвали. Згідно зі статутом, письмової заяви СК достатньо для виходу з президії. "У сформованій ситуації президія не може ефективно виконувати свої функції, тому ми вирішили вийти з його складу", - пояснила представник СК "Кредо" в президії Людмила Білошицька. "Попередній склад президії дуже багато зробив для формування прозорості страхового ринку і правил роботи цього його segment. Були розроблені методики контролю платоспроможності й фінансової спроможності компаній, створена централізована база даних, яка дає певну статистику по компаніям, введені критерії якості врегулювання, впроваджена методологічна база для роботи ринку, тепер же ми фактично позбавлені можливості впливати на ринок", - говорить голова правління СК "Провідна" Ірина Сиренко.

Обрання нового складу президії є компетенцією загальних зборів членів МТСБУ, яке було заплановано на 6 липня. Однак, отримавши заяви від СК, дирекція МТСБУ прийняла рішення скасувати його проведення. Лист з відповідним повідомленням члени бюро отримали вчора після 16:00. Причому, як повідомив виданню один з членів президії МТСБУ, привід для скасування був формальним - відсутність приміщення, хоча проведення загальних зборів було заплановано ще на початку червня. Про скликання нового заповіту, що ініціюється генеральним директором МТСБУ або не менш ніж двома повними членами бюро, страховики повинні бути повідомлені не менш ніж за місяць. При цьому, згідно зі статутом МТСБУ, якщо протягом 45 днів президія не зможе зібратися, його повноваження перейдуть координаційній раді бюро, у якого буде 120 днів для початку роботи. В іншому випадку перейдуть повноваження Національній комісії, що здійснює державне регулювання в сфері ринку фінансових послуг.

Одним з питань порядку денного скасованих зборів значилися зміни в статут МТСБУ. Зокрема, планувалося розширити повноваження президії бюро, збільшити кількість страховиків і зменшити кількість представників влади в координаційній раді. Проте вчора після 18:00 ці ідеї стали неактуальними - Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект №10626 народного депутата Олександра Єдіна (Партія регіонів) про передачу контролю над фінансами від президії дирекції бюро і про формування координаційної ради з чиновників. Після прийняття цього закону в цілому, а це може статися або сьогодні, або вже восени, страховики повністю втратять контроль над грошовими потоками організації, створеної страховиками ринку "автоцивілки".

Голова правління однієї з СК називає дії членів президії вимушеними. "Це крок відчаю: танцювати під чужу дудку вони не хочуть, а іншого способу позбутися тиску зверху немає", - сказав він. За словами співрозмовника видання, відсутність президії покаже, на що здатна в своїй роботі нова дирекція бюро, яку зараз очолює Борис Візирів, призначений за ініціативою Нацкомфінпослуг.