ua en ru

В Україні сьогодні набрав чинності закон про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби

В Україні сьогодні набрав чинності закон про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби. Даний наказ ДПАУ від 23 грудня 2010 р. за №1001 опубліковано на офіційному сайті Верховної Ради.

Цей закон визначає порядок подання та розгляду органами державної податкової служби скарг платників податків при оскарженні в адміністративному порядку податкових повідомлень-рішень про визначення сум грошових зобов'язань платника податків або будь-яких інших рішень органів державної податкової служби.

Не підлягає оскарженню платником податків податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації (розрахунку).

Платник податків одночасно з поданням скарги контролюючому органу вищого рівня зобов'язаний письмово повідомляти контролюючий орган, яким визначено суму грошового зобов'язання або прийнято інше рішення, про оскарження його податкового повідомлення-рішення або будь-якого іншого рішення.

Скарга подається до органу державної податкової служби протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або будь-якого іншого рішення органу державної податкової служби, що оскаржується.

Якщо відповідно до Податкового кодексу України орган державної податкової служби самостійно визначає грошове зобов'язання платника податків з причин, не пов'язаних із порушенням податкового законодавства, такий платник податків має право на адміністративне оскарження рішень органу державної податкової служби протягом тридцяти календарних днів, що настають за днем надходження податкового повідомлення-рішення (рішення) органу державної податкової служби.

Рішення центрального органу державної податкової служби, прийняте за розглядом скарги платника податків, є остаточним і не
підлягає подальшому адміністративному оскарженню, але може бути оскаржене в судовому порядку.

День закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження грошового зобов'язання платника податків.