ua en ru

В Україні сьогодні набувають чинності нові правила оформлення ДТП

В Україну, сьогодні 18 вересня, набув чинності закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з ДТП та виплатах страхового відшкодування, підписаний Президентом України Віктором Януковичем 11 березня 2011. Текст відповідного закону опубліковано на сайті Верховної Ради України.

Відповідно до закону, надається право самостійно оформляти матеріали ДТП в умовах відсутності травмованих (загиблих) людей і наявності згоди водіїв (учасників) транспортних засобів, у разі якщо в результаті ДТП отримані незначні пошкодження (до 10 000 грн).В таких випадках учасника ДТП необхідно повідомити лише страхову компанію про те, що сталося автопригоду. Повідомлення оформляється за встановленою формою.
Крім того, застосування повідомлення передбачено законом якщо, в результаті ДТП немає травмованих, загиблих людей; - у всіх учасників відсутні ознаки алкогольного, наркотичного сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів;
- всі учасники ДТП були присутні на місці події;
- всі учасники ДТП застрахували свою відповідальність;
- всі учасники ДТП згодні з причиною ДТП, тобто відсутні спірні моменти.
Відповідно до закону, у разі дотримання всіх вище перерахованих умов, учасники ДТП не притягуються до відповідальності за статтею 124 Кодексу про адміністративні правопорушення за здійснення ДТП.
Закон регулює ті випадки, в яких була обопільна вина учасників ДТП. При наявності вини кількох учасників збиток відшкодовується в рівних частинах пропорційно.
Також згідно з законом буде відшкодовуватися тільки той збиток, який був заподіяний транспортному засобу потерпілого. У випадку, якщо він хоче отримати відшкодування ще за якесь майно, то він повинен буде викликати ДАІ.