ua en ru

В Україну з квітня оптова ринкова ціна на електроенергію збільшилася на 5,2% - до 678,3 грн/МВт.год

В Україні з квітня збільшилася оптова ринкова ціна (ОРЦ) на електроенергію - на 5,2%, до 678,3 грн за МВт.год, про це учасників ринку повідомила вчора Нацкомісія з регулювання електроенергетики (НКРЕ), пише "Комерсант-Україна", пише "Комерсант-Україна".

За минулий рік ОРЦ зросла на 19,4%. Причини подорожчання пояснюють в НКРЕ збільшенням собівартості виробництва електроенергії через зростання цін на газ, вугілля та його транспортування. В результаті українська електроенергія стала неконкурентоспроможною на зовнішніх ринках.

Щоб вирішити цю проблему, Кабінет міністрів вирішив, як і у випадку з експортом електроенергії в Білорусію і Молдавію, скасувати дотаційний сертифікат в експортній ціні при постачанні електроенергії до держав Східної Європи. До сих пір вартість експортованої електроенергії при експорті до цих країн не могла бути нижчою ОРЦ, але згідно з розпорядженням №163-р, яке було опубліковано в минулий вівторок, це стало можливим. Уряд дозволив здійснювати поставки в Словаччину, Угорщину, Румунію і Польщу по ОРЦ без сплати дотаційних сертифікатів - дотацій, які компенсують витрати, пов'язані з постачанням електроенергії за регульованим тарифом і фактично дозволяють продавати її дешевше населенню. За даними НКРЕ, дотаційні сертифікати складають близько 25% ОРЦ.

Україна - найбільший постачальник електроенергії в зазначені країни Східної Європи, відзначає аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Денис Саква. "При нинішній ОРЦ - 6,78 євроцента за кВт.год, українська електроенергія нікому в Європі не потрібна, - пояснює він. - У Словаччині, Угорщині, Румунії та Польщі електроенергія зараз коштує від 4,1 до 6,1 євроцента за кВт.год" .

Офіційно в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вчора коментувати зниження експортної ціни на електроенергію не стали. Однак високопоставлене джерело видання в міністерстві запевнило, що скасування дотацій не призведе до збільшення вартості електроенергії для населення. "Закупівля електроенергії для забезпечення потреб населення всередині України проводиться за регульованим тарифом, який встановлює НКРЕ. Без рішення Нацкомісії і Кабміну ніяких "автоматичних" підвищень тарифу бути не може, а уряд поки виступає проти підвищення цін для населення", - вважає співрозмовник видання. За його словами, підвищення може торкнутися промислових підприємств. "Можливе невелике коректування вартості в межах 1-2%", - говорить він. Справа в тому, що обсяг експортованої електроенергії від загального її виробництва в країні складає всього 3%. Енергію з України експортують державна "Укрінтеренерго" і "ДТЕК Пауер Трейд" бізнесмена Ріната Ахметова.

Промислові споживачі переконані, що якщо розрахунки Міненергетики вірні і підвищення вартості електроенергії для них не перевищить 2%, це не зробить значного впливу на роботу компаній. "2% - це, звичайно, не проблема. Однак, очевидно, що в перспективі державі треба буде міняти ставлення до ринку електроенергії та зрівнювати ціни для промисловості і населення, як в інших країнах світу", - говорить заступник директора Одеського припортового заводу Олександр Федчун.

Втрати експортерів в разі припинення поставок співробітники прес-служби ДП "Енергоринок" оцінюють набагато вище. За їх даними, за вісім місяців 2012 року, що залишилися, прогнозується експорт електроенергії на суму 1,1 млрд грн. "В результаті втрати понесли б всі генеруючі компанії, які продають свою енергію в "Енергоринок", тобто постраждала б і теплова та гідро-і атомна енергетика", - підкреслює глава правління альянсу "Нова Енергія України" Валерій Боровик. За його словами, скасування експорту електроенергії по ланцюжку привело б до фінансових проблем не тільки генеруючі компанії, але і вуглевидобувну галузь, представники якої скоротили б продаж вугілля. "Загальні втрати для економіки досягли б 1,5 млрд грн", - підрахував Боровик.