ua en ru

В Україні з 1 січня вводиться податок на прибуток від членських внесків громадських організацій

В Україні з 1 січня 2013 р. набирає чинності закон "Про громадські організації", згідно з яким вводиться податок на прибуток від членських внесків таких організацій.

Так, згідно положень закону, запроваджується податок на прибуток від членських внесків громадських організацій. Крім того, організації, які здійснюють членські внески, автоматично стають комерційними, вони будуть продовжувати такими залишатися до моменту перереєстрації статусу неприбутковості в податковому відомстві.

Відповідно до закону, громадські об'єднання зі статусом юридичної особи можуть здійснювати підприємницьку діяльність не лише через створені ними підприємства і товариства, але і безпосередньо, якщо така діяльність відповідає меті громадського об'єднання та сприяє її досягненню.

Документом також встановлюється, що реєстрація громадських об'єднань здійснюється безкоштовно, а плата стягується за внесення змін до статуту, видачу дубліката оригіналу свідоцтва про реєстрацію або статуту громадського об'єднання. Обмежено підстави відмови в реєстрації громадських об'єднань і скорочено термін їх реєстрації до семи робочих днів громадські організації та громадські союзи можуть здійснювати діяльність як юридичні особи приватного права, так і без статусу юридичної особи.

Однією з новел законопроекту є підхід до діяльності громадських об'єднань без обмежень за територіальною ознакою (тобто без поділу громадських організацій на місцеві, всеукраїнські та міжнародні), що дасть можливість громадським організаціям визначати територію своєї діяльності та вільно здійснювати статутну діяльність на всій території України без перереєстрації.

Будь-яке громадське об'єднання, відповідно до закону, може підтвердити статус "всеукраїнська" за умови наявності територіальних підрозділів у більшості регіонів України або відмовитись від нього.