ua en ru

В Україні з 1 вересня буде працювати нова оцінка нерухомості

Змінені правила оцінки майна для оподаткування запрацюють в Україні з 1 вересня. До цього моменту повинні бути вирішені всі технічні питання щодо доступу до єдиного реєстру оцінювачів Фонду держмайна.

Змінені правила оцінки майна для оподаткування запрацюють в Україні з 1 вересня. До цього моменту повинні бути вирішені всі технічні питання щодо доступу до єдиного реєстру оцінювачів Фонду держмайна.

Відповідні роз'яснення ФДМ розмістив на своєму сайті.

«Суб'єктам оціночної діяльності необхідно у письмовому зверненні (у довільній формі) повідомити ФДМ про свій намір здійснювати практичну діяльність з оцінки майна для цілей оподаткування з додаванням копії чинного сертифіката суб'єкта оціночної діяльності. Фонд у строк, що не перевищує 10 робочих днів з дати надходження такого звернення, автоматично забезпечує надання суб'єкту доступу до єдиної бази даних звітів про оцінку з метою внесення ним інформації, яка міститься у звіті про оцінку, в таку базу», - повідомляє ФДМ.

Оцінювачі вже почали писати заяви і виконувати замовлення. «Багато, і ми в тому числі, написали заяви і вже виконуємо оцінки. Клієнтів попереджаємо, що звіт вони отримають 1 вересня, коли ФДМ зобов'язаний видати нам ключі від реєстру, - розповів «Вістям» віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников. За його словами, оскільки процес продажу нерухомості завжди розтягується на тиждень-два, жодного збою на ринку ці зміни не призведуть.

При цьому частина реєстру з податковими оцінками як і раніше доступна для нотаріусів, і ті можуть оформляти угоди. «Завтра оформляю угоду купівлі-продажу. Сьогодні перевіряла: звіт в реєстрі оцінок видно, так що проблем не буде»,- розповіла приватний нотаріус Наталія Цопина.

Як писали «Вісті», 23 серпня набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 358 «Про проведення оцінки для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов'язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства», яким скасовано так звана податкова оцінка майна при угодах купівлі-продажу нерухомості. Чиновники зобов'язалися приймати оцінки всіх без винятку оцінювачів.

До цього моменту протягом майже шести місяців оцінювати нерухомість мали право тільки фахівці, які пройшли спеціальну підготовку і сертифікацію у ФДМ. Це викликало різке скорочення кількості оцінювачів на ринку і майже п'ятикратне зростання вартості цієї процедури (наприклад, для квартир до 2,5 тис. грн.). Багато фахівців були налаштовані проти введення податкової оцінки і всіляко схвалюють рішення Кабміну.

Зараз громадяни вже можуть знову звертатися до «звичайним» оцінювачам (несертифікованим Фондом держмайна) - їх висновки будуть мати юридичну силу: їхні послуги в півтора-два дешевше сертифікованих колег. Але поки фахівці не мають доступу до єдиного реєстру ФДМ, нотаріуси не можуть оформити операцію, грунтуючись на їх звіті.

Як буде проходити доступ до частини реєстру з податковими оцінками після перехідного періоду, поки невідомо - нотаріуси чекають розгорнутих роз'яснень Мін'юсту. «Сподіваюся, ми його побачимо до 1 вересня, коли закінчиться перехідний період, передбачений постановою Кабміну №358», - говорить Наталія Цопина.

В Україні з 1 вересня буде працювати нова оцінка нерухомості