ua en ru

В Україні виробництво електроенергії з ВДЕ за 10 місяців зросло в 2 рази - до 1,03 млрд кВт.год

Електростанції на поновлюваних джерелах енергії (ВДЕ) за винятком великих гідроелектростанцій у січні-жовтні 2013 р. згенерували 1 млрд 36,4 млн кВт.год електроенергії - на 506,7 млн кВт.год більше, ніж за аналогічний період минулого року, говориться в матеріалах Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Частка електроенергії з ВДЕ в загальному обсязі виробництва зросла з 0,33% у січні-жовтні 2012 р. до 0,65% у січні-жовтні 2013 р.

Великі гідроелектростанції за 10 місяців збільшили вироблення електроенергії на 41,2% або на 3 млрд 437,9 млн кВт.год - до 11 млрд 785,2 млн кВт.год. При цьому їх частка в загальному обсязі виробництва зросла з 5,2% до 7,4%.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, коментуючи значне збільшення вироблення електроенергії з ВДЕ, заявив: "Це дуже серйозний крок у рамках програми газозаміщення. Ми повинні звертати на це особливу увагу в умовах, коли постачання газу в країну недостатньо диверсифіковані".

"Високий темп збільшення виробництва електроенергії з альтернативних джерел ми повинні витримати і в наступному році", - додав він.

Україна останні два роки розвиває альтернативну енергетику інтенсивніше, ніж традиційну, що сприяє підвищенню рівня диверсифікації енергоресурсів, а також зміцненню енергетичної та екологічної безпеки.

Реалізація проектів з будівництва електростанцій на поновлюваних джерелах енергії супроводжується розвитком виробництва високотехнологічного обладнання для альтернативної енергетики. Головним чином, завдяки необхідності використовувати українські комплектуючі та обладнання при спорудженні енергооб'єктів, так званим "правилом місцевої складової".

Встановлена в 2009 р. вимога про використання вітчизняних компонентів при будівництві електростанцій на ВДЕ сприяла локалізації відповідних виробництв в Україні, збільшення завантаження підприємств, що випускають високотехнологічну продукцію, створення нових робочих місць, зниження обсягу імпорту дорогого обладнання.

Експерти та гравці ринку виступають за збереження правила місцевої складової, щоб така позитивна динаміка розвитку збереглася й надалі.