ua en ru

В Україні споживання скрапленого газу за 2013 р. зросло на 56% - до 900 тис. т

Споживання скрапленого газу в якості автомобільного і побутового палива в Україні до 2013 р. зросло на 2 процентних пункти (на 56%) до 900 тис. т.

Споживання скрапленого газу в якості автомобільного і побутового палива в Україні до 2013 р. зросло на 2 процентних пункти ( на 56%) до 900 тис. т. Про це розповіли фахівці "Консалтингової групи А-95", повідомляє прес-служба відомства.

Попередній рекорд був встановлений в 2011 р., коли в Україні було спожито 853 тис. пропан-бутану.

Зростання споживання в 2013 р., перш за все, було обумовлено сприятливою ціновою кон'юнктурою.

"Найпотужніший імпульс ринку був влітку, коли в розпал сезону активного споживання в ряді регіонів і зокрема в Києві базове співвідношення становило 42-45%, вигідні умови забезпечили значний приплив нових споживачів", - сказав аналітик "Консалтингової групи А-95" Артем Куюн.

За прогнозом "А-95", в 2014 р. Україна має всі шанси зберегти і збільшити темпи зростання споживання автогазу.

"Термін окупності переобладнання автомобіля залишається визначальним чинником для нових споживачів і напряму залежить від цін на паливо. Будучи щільно інтегрованої в європейський енергетичний ринок, Україна має всі підстави розраховувати на збереження вигідних цін на скраплений газ, оскільки надлишок цього ресурсу в світі наростає, що вже позначається на зниженні його вартості в глобальному масштабі", - відзначили в "А-95".

Аналітики також повідомляють, що існують всі передумови для нарощування в 2014 р. виробництва і в Україні. Зокрема, це може статися за рахунок очікуваного збільшення нафтопереробки в 2014 р. і поступового введення виробничих потужностей нафтогазовидобувними компаніями. У більш віддаленій перспективі дати потужний приріст випуску скрапленого газу в країні можуть добувачі сланцевого газу.

Нагадаємо, в листопаді 2013 р. товарооборот від продажу зрідженого газу (пропану, бутану) становив 112,7 млн грн.