ua en ru

В Україні опублікована постанова про введення держрегулювання в сфері транзиту газу

В Україні сьогодні, 10 жовтня 2014 р. опубліковано постанову Кабінету міністрів України № 510 від 3 вересня 2014 р. "Про вдосконалення державної політики у сфері регулювання діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами територією України".

В Україні сьогодні, 10 жовтня 2014 р. опубліковано постанову Кабінету міністрів України № 510 від 3 вересня 2014 р. "Про вдосконалення державної політики у сфері регулювання діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами територією України". Постанова опублікована в газеті "Урядовий кур'єр".

Відзначимо, що дане постановою Кабміну вводить державне регулювання у сфері транспортування газу по території України.
Крім того, передбачається затвердження Тимчасового порядку формування тарифів на транспортування газу на основі тарифної системи "вхід/вихід" для точок входу і виходу газу, розташованих на державному кордоні України.

Тимчасовим порядком передбачено встановлення тарифів на транспортування газу територією України на період з 1 листопада по 31 грудня 2014 р. Зазначені тарифи встановлюються в доларах США. При цьому замовники послуг будуть здійснювати оплату за тарифами для точок входу і виходу газу і окремо будуть компенсувати обсяги природного газу на виробничо-технологічні витрати газотранспортному підприємству.

На думку "Нафтогазу", прийняття цієї постанови дозволить сформувати конкурентоспроможний ринок газу, здійснювати ефективну експлуатацію газотранспортної системи України та її подальший розвиток інтеграції національного ринку природного газу в ринок Європейського союзу.

Нагадаємо, даним документом Кабмін доручив НАК "Нафтогаз україни" провести переговори з російською компанією "Газпром" щодо врегулювання тарифів на транспортування газу по території України.