ua en ru

В Україні занепокоєні погіршенням ситуації з свободою слова в Росії, - МЗС

В Україні занепокоєні стрімким погіршенням ситуації з свободою слова та засобів масової інформації в Росії.

В Україні занепокоєні стрімким погіршенням ситуації з свободою слова та засобів масової інформації в Росії. Про це повідомив сьогодні на брифінгу директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс, передає кореспондент РБК-Україна.

"В Україні занепокоєні стрімким погіршенням ситуації з свободою слова та ЗМІ в Росії. Вже протягом багатьох років РФ перебуває на одному з останніх місць у світових рейтингах за цим показником. Практично всі авторитетні організації у цій сфері сходяться в думці, що Росія є невільною країною з точки зору свободи слова та ЗМІ. В країні панує тотальна цензура, а незалежні телеканали та видання можна пе5рерахувати на пальцях однієї руки. Водночас протягом останніх двох місяців Кремль вдався до чергового закручування гайок у медійній сфері, яке загрожує остаточно поховати навіть ті залишки вільних ЗМІ, які ще залишаються в країні", - сказав Перебийніс.

Зокрема, було відзначено перехід під кремлівський контроль lenta.ru, обмеження доступу користувачі до порталів grani.ru, kasparov.ru та блогу Олексія Навального, сайту "Ехо Москви", а також систематичні репресії проти телеканалу "Дождь".

Він додав, що на завершальному етапі знаходиться зачистка Інтернету.

Перебийніс також зазначив, що в умовах цензури відбувається не лише професійна, але й моральна деградація російських ЗМІ.
"Деякі з цих ЗМІ не просто дезінформують громадськість, а й беруть безпосередню участь в злочинних діях, стаючи по суті спільниками терористів. Кричущим прикладом цього став допит терористами співробітників українських спецслужб у Слов'янську, який інакше як звірячими тортурами не можна назвати", - сказав Перебийніс.

Він додав, що деякі російські ЗМІ з особливим цинізмом транслювали цей допит.