ua en ru

В Україні необхідно створити Банк розвитку, - експерт

В Україні необхідно створити Банк розвитку - комерційну урядову структуру, яка б займалася фінансуванням важливих для держави проектів, у т.ч., інфраструктурних, однак для його ефективного функціонування необхідно забезпечити ряд умов. Таку думку висловив ректор Міжнародного інституту бізнесу, екс-заступник глави НБУ Олександр Савченка під час круглого столу «Якою буде банківська система в 2013 році?», організованого «Лігою фінансового розвитку».

«Який вихід, щоб забезпечити незаривання грошей в землю? Перше - цей банк має бути прибутковий. Друге - він має працювати на 90% чи 100% через комерційні банки. Тобто, виступати механізмом рефінансування. А комбанк буде нести всі ризики та відповідати всім своїм капіталом перед банком розвитку. Третє - залучити і в кредитну раду, і в спостережну раду цього банку фахівців з-за кордону. Це будуть ліки проти можливої корупції», - вважає експерт.

На думку Савченка, банк розвитку міг би займатися, в т.ч., продуктивним споживчим кредитуванням, наприклад, для реалізації програм підвищення енергоефективності квартир. «Напрацьована хороша методологія і в ЄБРР, і в МФК, тому вони виступають проти створення такого банку, бо це буде їх конкурент. Але, якщо дивитися на Китай Росію чи Угорщину, там дуже хороша статистика, дуже хороший результат, прибуткова діяльність», - сказав фахівець, не зауваживши, за рахунок якого ресурсу міг би працювати банк розвитку.

Читайте також: В Україні створять Банк реконструкції і розвитку, - Азаров