ua en ru

Україна не матиме адекватної її інтересам банківської системи,- голова АУБ

В Україні склалася ситуація, коли банки з державним капіталом мають серйозні фінансові проблеми, а банкам з приватним українським капіталом НБУ створює нереальні вимоги щодо нарощування регулятивного капіталу до 120 млн грн та 500 млн грн, що означає свідоме витіснення їх з ринку (Постанова № 273 від 09 червня 2010 року та законопроект № 0884). Це стверджує голова Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко в листі, якого він від імені АУБ надіслав 7 грудня Президентові України.

О.Сугоняко в листі В.Януковичу твердить, що перспективи західних банків на ринку України на найближчі два роки «невтішні», оскільки вони «не можуть керуватися своєю попередньою стратегією - кредитувати імпорт», а бачення нової стратегії не мають.

Таким чином, переконаний голова АУБ О.Сугоняко, «створюються сприятливі умови для заміни домінування західного капіталу на домінування російського державного капіталу в українській банківській галузі» замість роботи з творення власної національної банківської системи. Це означає, пише Президентові голова АУБ, що «Україна не матиме адекватної її інтересам банківської системи з усіма негативними наслідками для економіки, суспільства, політики».