ua en ru

В Україні спостерігається дефіцит аміачної селітри, - "Держзовнішінформ"

На українському ринку спостерігається дефіцит аміачної селітри. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ДП "Держзовнішінформ".

"Аміачна селітра продовжує дорожчати внаслідок надзвичайно високого попиту і недостатньої кількості пропозиції. А доступність і дешевизна карбаміду в порівнянні з іншими азотними добривами роблять цей продукт більш привабливим для аграріїв", - повідомив експерт відділу хімічної промисловості ДП "Держзовнішінформ" Костянтин Кинджалів.

За його словами, дефіцит аміачної селітри на ринку очевидний, незважаючи на безперебійну роботу трьох українських заводів.

"Імпортери пропонують тільки нітрат амонію виробництва Узбекистану. Пропоновані обсяги невеликі і не зможуть значно вплинути на ситуацію на ринку. Недолік товару підігріває попит з боку сільгоспвиробників. Незважаючи на зростаючу вартість, аграрії прагнуть закупити продукт, побоюючись подальшого подорожчання і можливості залишитися без вищезазначеного добрива навесні. На початку другої декади лютого деякі торгові компанії пропонують селітру за ціною вище 10 тис. грн/т, СРТ станція замовника, при поставках залізничним транспортом. Вартість складського товару також перевищила позначку 10 тис. грн/т", - уточнив експерт.

Нагадаємо, черкаський "Азот" в 2014 р. збільшив виробництво аміаку в 3,4 рази - до 129,1 тис. тонн.