ua en ru

В Україні влітку пропозиція цукру і гречки знову перевищить внутрішню потребу, - експерт

Після збору врожаю пропозиція цукру на ринку становитиме 2,4 млн т. А це приблизно на 400 тис. перевищує попит усередині країни. Що стосується гречаної крупи, то очікується, що її пропозиція на ринку досягне 274 тис. т, що більш ніж на 60 тис. т перевищує внутрішнє споживання. Тому виробникам цієї продукції необхідно посилити пошук зовнішніх ринків збуту. Про це повідомив аналітик аграрних ринків Руслан Швець.

"До закінчення поточного маркетингового року залишки цукру в Україні складуть близько 1 млн т. При цьому внутрішнє споживання - 1,8 млн т. А площі, засіяні цукровим буряком, дозволять одержати врожай в середньому 1,3 млн т. Тому пропозиція цукру на ринку складе близько 2,4 млн т. Тобто, ми бачимо, що отримаємо ще приблизно 400 тис. т цукру запасу ", - зазначив Руслан Швець.

Також експерт додав, що подібна ситуація очікується і з гречкою. Зокрема, він повідомив, що, за прогнозами, пропозиція на ринку гречки в цьому році складе 274 тис. т. В той час як внутрішня потреба в споживанні цієї крупи становить 210 тис. т. Отже, в запасі залишиться ще понад 60 тис. т гречки.

"Тому споживачам немає про що хвилюватися. Думати потрібно про те, як створити максимально комфортні умови для аграріїв, щоб вони могли цей продукт реалізувати. Потрібно шукати нові ринки збуту", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк неодноразово зазначав, що міністерство також працює над пошуком нових зовнішніх ринків збуту готової продукції вітчизняного АПК, зокрема, цукру і гречки.