ua en ru

В Україні хочуть обмежити вміст води в м'ясі птиці

В Україні хочуть обмежити гранично допустимий обсяг вмісту води в охолодженому м'ясі птиці, пише "Комерсант-Україна". У документі, розробленому Інститутом тваринництва Національної академії аграрних наук, пропонується встановити його на рівні 4%. Проти цього вже виступили найбільші галузеві асоціації, на думку яких виконати такі норми зможуть не всі компанії.

Відразу в двох асоціаціях - "Союзі птахівників України" (СПУ) та "Українському клубі аграрного бізнесу" (УКАБ) - заявили, що очікуваного в 2013 р. відкриття ринку Євросоюзу для українських птахівників може так і не відбутися незважаючи на досягнуті в кінці 2012 р . домовленісті. Перешкодою для початку експорту української продукції може стати введення нового держстандарту, деякі норми якого, на думку асоціацій, не відповідають міжнародним.

Ініціатором введення такого стандарту виступило Міністерство аграрної політики і продовольства, яке замовило Інституту тваринництва розробити проект ДЕСТу. Одним з його умов має стати відповідність нормам Євросоюзу. "У регламенті ЄС існують норми, які визначають допустимий вміст води в охолодженому м'ясі. Залежно від способів охолодження м'яса птиці це від 1,5% до 5,1%. А український інститут запропонував встановити єдиний показник в 4%", - говорить президент УКАБ Алекс Ліссітса.

На думку голови ради директорів СПУ Олександра Бакуменка, не всі компанії здатні виконати норму в 4%. Тому УКАБ та СПУ вже звернулися до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням не допустити прийняття регламенту у нинішній редакції, повідомив Бакуменко.

У свою чергу розробники нового стандарту стверджують, що проект ДЕСТу повністю відповідає європейським вимогам. "Ми взяли російські норми, які відповідають європейським, за максимальним обсягом вмісту води в м'ясі курки після розморожування і застосували їх для України. В Росії ще в 2005 р. була введена єдина норма вмісту води в м'ясі - не більше 4%, тому ми і встановили аналогічний показник в Україні", - розповів директор Інституту тваринництва Ігор Іонов.

Іонів та учасники ринку стверджують, що норма в 4% невигідна найбільшому виробникові даної продукції в Україні - "Миронівському хлібопродукту" (МХП). У самій компанії від коментарів відмовилися. У другому за величиною виробнику охолодженого м'яса курки - компанії "Агромарс" - заявили, що у них вміст вологи значно нижче пропонованого рівня. "Середній показник води, що виділяється при розморожуванні м'яса птиці в нашій продукції, становить 0,12%. Ми проти перегляду показника в 4% - це світовий стандарт", - заявив директор з загальних питань "Агромарс" Олексій Марченко. За його словами, асоціаціям вже вдалося домогтися пом'якшення окремих формулювань у документі. "У початковій редакції проекту ДЕСТу було запропоновано зобов'язати виробника вказувати на етикетці спосіб охолодження, щоб покупець розумів, де вміст вологи під час розморожування може бути вище, і не платив за воду. Але дана норма була замінена з обов'язковою на рекомендаційну", - зазначив він. У прес-службі Кабінету міністрів заявили, що будуть рекомендувати міністерствам та відомствам не міняти максимальний показник вмісту води в м'ясі птиці при розморожуванні і зберегти його на рівні 4%.

Читайте також: Україна має намір експортувати в ЄС 20 тис. т м'яса птиці, - Мінагрополітики