ua en ru

В Україні досить газового вугілля, - Демчишин

Україна має достатні запаси вугілля марки Р. Про це під час години запитань до уряду в парламенті, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"Газового вугілля у нас достатньо. Підприємства ДТЕК видобувають більше 14 млн щорічно, і навіть більше, це 70% ринку видобутку вугілля. Компанія спалює вугілля на своїх генеруючих станціях. Це 75-80% від ринку генерацій, продають електроенергію на "Донецькобленерго", "Дніпроенерго", "Київенерго". Це понад 50% ринку. Доводиться працювати в складних умовах концентрованого ринку з точки зору ціноутворення та закупівлі вугілля", - заявив Демчишин.

У той же час, за його словами, природного газу в Україні недостатньо.

"Більше 55% газу ми закуповуємо по реверсу - це 44 млрд куб. м в рік. Але якщо цей газ спалювався б на наших електростанціях, ціна електроенергії була б приблизно 2 грн за кіловат. Тому особливої альтернативи немає того, щоб купувати вугілля там, де можна", - підкреслив міністр.

Нагадаємо, раніше глава Міненерговугілля прогнозував перехід українських ТЕС з антрациту на вугілля марки Г навесні 2015 р.