ua en ru

В Україні дефіцит рахунку поточних операцій в 2012 р. може досягти 11-12 млрд дол., - експерти

В Україні дефіцит рахунку поточних операцій в 2012 р. може досягти 11-12 млрд дол. Такий прогноз дається в огляді Sberbank Investment Research.

"Завдяки додемісії суверенних єврооблігацій у вересні найближчим часом ситуація із зовнішнім фінансуванням в країні буде стабільною. Тим не менш, слабкий зовнішній попит на метали і невизначеність на світових фінансових ринках передвіщають не кращі довгострокові перспективи платіжного балансу. З урахуванням останніх тенденцій дефіцит рахунку поточних операцій цілком може досягти 11-12 млрд дол. в 2012 році, що близько до 6,0-6,5% ВВП", - говориться в огляді.

Аналітики також відзначили, що в цілому відносно низький урожай зернових, слабкий зовнішній попит і несприятлива ситуація на грошово-кредитному ринку будуть гальмувати зростання економічної активності в 2012 р.

"Ми не змінюємо свій прогноз зростання ВВП на 2012 рік (близько 1,5%), припускаючи, що зниження внутрішнього попиту буде поступовим, і ситуація на зовнішніх ринках не буде погіршуватися", - вважають експерти.

Крім того, Sberbank Investment Research відзначає, що якщо уряд вирішить скорегувати регульовані ціни і перейти на більш гнучкий режим обмінного курсу після виборів в Раду, тоді зростання індексу споживчих цін (ІСЦ) за весь рік може скласти близько 3,0%. Якщо ж цього не відбудеться, споживча інфляція в 2012 році навряд чи перевищить 2%.

Читайте також: Квартальний ВВП України знизився на 1,3%.